Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивше сметище в Тел Авив е превърнато в парк

Тел Авив
Снимка: bg.wikipedia.org

Близо 40 години в местността Хирия са отнасяли отпадъците на жителите на зараждащия се Тел Авив. В самото начало те са били повече органични. Държавата е била бедна и старите дрехи са били прекроявани, обувките поправяни, имало е будки за ловене на бримки на чорапи. Постепенно хората се замогват.

Ятата птици, които ровели в отпадъците, започнали да пречат на излитащите самолети от намиращото се наблизо международно летище Бен Гурион. Перспективата била или да се закрие летището, или сметището. Действащият по това време премиер на Израел Ариел Шарон издал заповед за незабавно затваряне на мястото за събиране на боклук. Свикал мозъчен тръст, за да се реши задачата за сметосъбирането на Тел Авив и на околните градове и 20 села, а също за реновиране на местността Хирия и създаване на негово място на парк. 

Днес той е едно от луксозните места за забавление в Тел Авив. А непосредствено до него има завод за преработка на отпадъци.

"Паркът е на 2000 акра и е най-големият в света, построен върху сметище. Два пъти е по-голям е от Сентръл парк в Ню Йорк. На няколко пъти сметта е била покривана с почва. Последният слой е най-плътен. Органичните отпадъци вътре се разлагат и образуват газ метан. Има огромна система от газопроводи, за да не се създават условия за избухване на пожари. С газта се захранва намираща се на няколко километра текстилна фабрика, а също и заводът за преработка на боклук и всички увеселителни и културни заведения на територията. Продаваме енергия и на държавната електрическа компания", каза заместник-директорът по туристическата дейност Рахели Крохман.

За архитектурата си паркът е получил държавна награда.

"Всичко в него е от преработени по различни начини отпадни материали. Скулптури от „вторични суровини“ дадоха началото на ново течение в изкуството на творби от отпадни материали. Сега събираме и дъждовна вода. На върха на планината, която всъщност е от боклук. Има красиво и езеро с лилии и тръстика. Предстои да се довърши най-големият амфитеатър на открито в Израел. В парка се правят международни фестивали. Освен разделното събиране е изключително важно и рециклирането. От дървесината се произвежда хартия, а от дънери и клони - дървени въглища за любимите на израелците барбекюта. Има технологии и за повторно обработване и използване на строителни материали. Фабриката приема несортираните боклуци - 3500 тона на ден".

Във водни басейни се утаяват тежките отпадъци, по средата са органичните, а най-горе - пластмасови торбички, прибори за еднократна употреба.

"За материалите от най-горния слой имаме веднага покупател. Завод за бетон се нуждае от леки материали отделящи най-висока  топлина. Кесийките и другите пластмаси по същество са нефтопродукти. От органичните отпадъци се прави компост и се събира метан. С магнити от най-различен вид отделяме различни метали . Сортираме ги и ги продаваме ", допълни Крохман.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна