Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов обеща допълнителни гаранции за фиксирания курс на лева към еврото

Парламентарна комисия прецизира законови промени, свързани с влизането ни в ERMII

| обновено на 30.01.20 в 16:09
Финансовият министър Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия в парламента одобри промени в Закона за БНБ, с които текстовете от българското законодателство се синхронизират с европейските.

Единствено от БСП не подкрепиха текстовете, защото смятат, че няма нужда от тях.

По-рано парламентът даде мандат - България да се присъедини към валутния механизъм, предхождащ еврозоната и след това към самата еврозона, единствено по валутния курс на лева към еврото, който действа в момента.

Промяната на курса никога не е била на дневен ред, потвърди за пореден път управителят на Централната банка Димитър Радев

"Независимо от това кой ще участва в процеса, всеки един български представител, от началото до края, трябва да поддържа тази позиция. Ако се получи дори най-минималното отклонение, това означава автоматично, че страната излиза от механизма".

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви по-рано днес след консултации в парламента, че ще има допълнителни гаранции за фиксирания курс на еврото при бъдещо влизане в еврозоната. Всички политически партии са подкрепили идеята, без БСП.  Министърът на финансите също е сигурен, че курсът няма да бъде променян.

„България ще влезе в еврото и това сме го заявявали на почти всички партии през цялото време, че за нас е приоритет влизането в еврозоната, но то ще стане само и единствено при сегашният курс, иначе няма да влезе“, каза министър Горанов.

Все още не е ясно какъв ще бъде окончателният запис в закона за БНБ, който се отнася до нивото на валутния курс лев-евро от влизането на страната ни във валутния механизъм ERMII до въвеждането на единната европейска валута.

„Имаме подкрепа и единомислие, че България трябва да се присъедини към еврото с курс 1,95583 – т.е. действащият“, каза финансовият министър Владислав Горанов след вчерашната среща в Народното събрание, на която присъства и гуверньорът на БНР Димитър Радев.

Още във вторник самият Радев обясни, че промяна се налага, тъй като европейската норма изисква да няма записано точно число в закона, тъй като на теория страна от валутния механизъм би могла да поиска промяна на курса.

„Дори да има такова искане, то няма как да се реализира, тъй като решенията в рамките на валутния механизъм се взимат с консенсус, а този консенсус включва два гласа от България - този на министъра на финансите и на управителя на Централната банка“, каза Радев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени