Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата „Италия. (Не)видимите истории“ – пътешествие в душата на италианците

3
Луана Перили, Човекът на сезона

„Италия. (Не)видимите истории“. Така е озаглавена изложбата, която се открива днес, когато на посещение у нас е италианският премиер Джузепе Конте. Проектът е замислен като мултисензорно пътешествие в сърцето и в душата на италианците. Експозицията предлага на публиката полифонична визуално-звукова атмосфера, в която съжителстват качулка за традиционен сардински театър, порцеланова инсталация, пъстри свирки, обикновени прибори за хранене и дори табели за сергиите на улични продавачи.

Изложбата е едно голямо културно пътуване с много визия и звук 

Томазо Кашела, Флавио Фавели, Франческо Лаурета и Маринела Сенатора са само част от художниците, чрез чиито творби Италия се представя в България, разказва Микол ди Вероли, куратор на изложбата:

„Изложбата е посветена на нематериалното културно наследство. През 2003 година ЮНЕСКО, чиято основна цел е прилагането на мерки, насочени към насърчаване на предаването на нематериалното културно наследство през поколенията, създаде специална конвенция за опазване на това нематериално културно наследство. Този термин включва не само паметници на архитектурата или произведения на изкуството, но и преданията, езика, ритуалите, обичаите, свързани с всяка една страна. Например, традиционното производство на керамика, което се предава от поколение на поколение също може да бъде нематериално културно наследство. В изложбата са включени произведенията на 15 съвременни италиански художници, като всеки един от тях се вълнува от различна тема. Някои се интересуват от религията, други от традиционните италиански игри и забавления. Затова и цялата изложба е едно визуално и звуково пътуване из Италия“.

Микол ди Вероли сподели, че изложбата е организирана съвместно с Демо-етно-антропологичния институт, който изучава човека от социална и културна гледна точка. Видео-инсталациите са предоставени от Института и представят различни аспекти на италианското нематериално културно наследство. Едното видео е посветено на традиционните танци, второто е свързано с процесите по време на религиозните празници в Италия, а третото е за храната и морето и риболова.

„Всяка една от творбите на съвременните художници е свързана по някакъв начин с произведенията, които са от етнографския музей в Рим. Така се създава една връзка между миналото и настоящето. Това е пътуваща изложба, която преди това е била в Армения, Сараево, Баня Лука и сега е в София. След това ще бъде в Нови Сад и в един грузински град“, разказа още кураторът.

Откриването на изложбата е тази вечер в 18.00 часа в Националната галерия в София. „Италия. (Не)видимите истории“ ще остане в залите на галерията до 26 април.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна