Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавушоглу критикува Евросъюза от София

Борисов: Стабилните отношения с Турция са важна част от външната ни политика

| обновено на 31.01.20 в 14:30
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и Екатерина Захариева в София.
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз има дефицит на политики и това пречи да се превърне в глобален играч, расистките партии разтърсват корените на европейските институции, новата методология за водене на преговори за присъединяване само усложнява още повече процеса на разширяване. Това заяви от София турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу.

Това е първото посещение на турски външен министър у нас от 2014-а. Чавушоглу се срещна с премиера Бойко Борисов и с външният министър Екатерина Захариева, а през деня има срещи и с президента Румен Радев и с председателя на парламента Цвета Караянчева.

На 5 февруари Европейската комисия се очаква да представи новата методология за водене на преговори за присъединяване. Турция води преговори от 2005 година, а промяната в методологията обърква още повече процеса, заяви Мевлют Чавушоглу.

„Решения не могат да бъдат взети по политиката за разширяване, новите предложения на Франция направиха темата още по-сложна и тази политика трябва да бъде преразгледана“.

Новата методология не трябва да пречи на даването на дата за начало на преговори за Северна Македония и Албания, не трябва да пречи и на напредъка на страните, които вече водят преговори, заяви Екатерина Захариева.

„България абсолютно постоянно и последователно изразява позиция, че преговорите за членство на Турция трябва да продължат“, каза тя.

Екатерина Захариева на срещата с външния министър на Турция Чавушоглу.

От София Мевлют Чавушоглу обеща да продължи доброто сътрудничество с България в борбата срещу незаконната миграция.

„В енергетиката сътрудничеството ще продължи, премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на „Турски поток“, което беше много важно, а България и Турция се превърнаха в център на енергийната сигурност“, каза турският министър.

Екатерина Захариева посочи, че „чрез изграждането на „Балкански поток“, втората тръба на „Турски поток“, това сътрудничество ще се засили.

„Турция е важна за диверсификацията на енергийните източници, тя е част от южния коридор“, добави тя.

Турция и България работят за разширяване на контролнопропускателните пунктове, за да се облекчи движението по границата.

Договорено е и междуправителствено заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество между Турция и България.

Стабилното и устойчиво развитие на отношенията с Турция е важна част от българската външна политика, заяви премиерът Борисов на срещата си в Министерски съвет с  Чавушоглу. Той Борисов посочи, че Турция е съюзник в НАТО и важен партньор за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийната сигурност, инфраструктурата, търговията и икономиката.

Бойко Борисов и Мевлют Чавушоглу

България оценява високо ангажимента на Анкара по споразумението за миграцията и двустранното сътрудничество, което е осигурило нулев натиск върху общата ни граница. Друг акцент според Борисов е развитието на свързаност на газопреносните мрежи, което ще допринесе за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени