Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йово Николов: Божков винаги е влизал в бизнеси, в повечето случаи зависими от държавата

Йово Николов
Снимка: Надежда Чипева, capital.bg

Васил Божков не е случайна фигура. Той винаги е влизал в бизнеси, в които може основно да спечели и по-малко да загуби. Проблемът на тези бизнеси е, че в повечето случаи те са зависими от държавата, регулирани са от държавата. Тези бизнеси, бидейки регулирани от държавата и в една слаба демокрация като българската, позволяват корумпиране на държавния апарат, който ги обслужва, и по този начин подобни бизнесмени получават предимство пред конкуренцията си и печелят едни доста добри пари“. Това каза пред БНР журналистът от в. „Капитал“ Йово Николов.

По думите му в случая с лотарията „има изграден негласен монопол върху тази дейност от страна на фирмите на Васил Божков“:

„Но държавните органи са позволили този монопол да се случи, държавните органи са тези, които са позволили този човек да плаща по-малко данъци и държавните органи не са го накарали да си плати дължимите данъци и такси. Подобни фигури могат да виреят в подобна корупционна среда“.

В предаването „12+3“ Николов подчерта, че всичко това няма как да се случи „без висша благословия, без благословията на политиците, на управляващите, които приемат подобни закони, позволяват подобно тълкуване и не контролират органите, които са под тях“.

Като наблюдател на правосъдната система в страната в продължение на 30 години Йово Николов сподели, че има чувството, че днес гледаме поредния сериал „Богатите също плачат“.

Според него, ако българите имаме претенцията да сме правова държава, тези акции не са достатъчни, защото все още няма никой, вкаран в затвора:

„Арестът е чакалнята преди затвора... Правдата се получава чрез правото“.

По думите на журналиста подозренията, че действията срещу Васил Божков са заради това, че някой друг иска да изземе бизнеса му, са основателни и че „този някой е с главно Кой“.

Интервюто с Йово Николов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени