Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Голдман Сакс": Световният икономически растеж през 2020 ще зависи от коронавируса "Ухан"

Глобалният растеж през 2020 година ще зависи от начина на справяне с епидемията от коронавирус "Ухан", заяви в понеделник главният икономист на "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) Ян Хациус. Той добави, че в краткосрочен план вирусната епидемия ще играе "доста значима" роля за икономическия растеж.

Според "Голдман Сакс" глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) се очаква да нарасне с 3,25% през 2020 година, което би представлявало минимално ускорение спрямо миналогодишния растеж от 3,1%.

Новата оценка е с между 0,1 и 0,2 процентни пункта по-ниска от прогнозите за растежа на световната икономика през настоящата година, които бяха направени от голямата американска банка преди избухването на епидемията от коронавирус. Новите прогнози включват предположение, че вирусната епидемия в Китай ще остане в сила през следващите няколко месеца. Ако китайските усилия за нейното овладяване се окажат неуспешни, въздействието върху БВП може да достигне до 0,3 процентни пункта, заяви главният икономист на "Голдман Сакс".

Китай ще бъде най-силно засегнат от вируса, като американската банка очаква, че растежът на БВП на страната ще се забавя до 5,5% през 2020 година в сравнение с експанзия от 6,1% през предходната година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени