Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Найденски:

Мерките срещу разпространението на коронавирус са най-ефикасните

Термокамерите на Летище София
Снимка: БГНЕС

Има периодичност при разпространението на вируси. Не може да се говори, че коронавирусът е синтезиран в лаборатория и оттам се е пренесъл сред хората.

Научните факти са в посока, че това е един мутирал вирус, един друг тип, който вече добре се адаптира при хората.

"Засега мерките, които се предприемат, са най-ефикасните и те са най-конвенционални, а именно ограничаване на разпространението на вируса, изолиране на заразени хора, карантина", каза в предаването "Хоризонт до обед" Христо Найденски, директор на Лабораторията по зоонози и бактериална вирулентност към Българската академия на науките. 

Някои генетични трансформации водят до промяна на вирулентността, до промяна на прилепчивостта на даден етиологичен агент.

"Свидетели сме на глобална експанзия, на много силна мобилност, повишена мобилност на населението, на животните, на диви мигриращи птици, ако щете, на гризачи, на видове, които сменят своите местообитания и заедно с това променят и биологията на тези причинители. И това дава възможност някои инфекции да започнат да се разпространяват трансконтинентално, добивайки характер на пандемия", допълни Найденски.

Всяка инфекция има своя пик, след което ще затихне

"Когато вече няма вектори, няма възприемчиви организми или се предприемат някакви сериозни мерки да се спре разпространението, то тогава епидемичният процес ще заглъхне. Това са такива закони на епидемиологията, които де факто при всяка една инфекция, вие споменахте много зоонозни инфекции, те са валидни", каза експертът.

Ветеринарната вирусология още през миналия век направи много сериозни проучвания на коронавирусните инфекции при свинете. Световната здравна организация говори за друг подход, наречен "едно здраве".

"Здравето на хората не се разглежда изолирано. То се разглежда във връзка със здравеопазването на животните и във връзка с факторите на околната среда. Всичко това е в неразривна връзка и това променя не само организмовия свят, но и микроорганизмовия до голяма степен и оттук различните прояви на един и същи етиологичен агент, било вирус, било бактерии. Всички те се променят под влияние на факторите на околната среда", изтъкна Христо Найденски.

Интервюто с Христо Найденски и анкета по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна