Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението ТУК-ТАМ представи платформата "Гид към България"

Сдружението ТУК-ТАМ, което обединява българи в страната и зад граница, представи новата си интернет платформа, която надгражда досегашните усилия на неправителствената организация да е полезна за сънародниците ни извън страната. 

Платформата "Гид към България" съдържа ценна информация за образованието, живота и работата у нас, вече има и предложени конкретни работни места в големи фирми, които търсят служители. 

Целта е информацията да се ползва от всеки, който планира да се завърне в България. 

"Преди да започнем работа по тази платформа, ние направихме едно проучване сред над 4600 човека. То показа някои много интересни неща", каза пред БНР Христо Бояджиев, един от създателите на платформата. 

Над 50% от българите, които живеят в чужбина, обмислят завръщането си в България, посочи той и уточни, че 40% от тях обаче изпитват затруднения в намирането на информация, свързана с това важно решение - връщам ли се, или не.

"80% от българите в чужбина споделят, че искат да останат информационно свързани с България. Това е изключително окуражително - те искат да разберат какво се случва вкъщи. Сред темите, които ги вълнуват, са - на първо място - информация за търсене на работа в страната. На второ място - намиране на жилище, здравни осигуровки и т.н.", коментира още Бояджиев.

Той обобщи, че все повече хора осъзнават, че си заслужава да се инвестира в България - било то време, усилия, финанси, а нуждата от информация расте всеки ден. Затова те са създали платформата "Гид към България".

Социалният министър Деница Сачева добави, че от 1-ви април ще заработи и държавна платформа, която ще ориентира българите от чужбина, които имат желание да се върнат в страната. Тя посочи, че двете платформи няма да са в конкуренция. 

Репортаж на Цветелина Стоянова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна