Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ячев: Институциите не бяха подготвени за случая „Миталов“

Борис Ячев в студио на БНР
Снимка: Емил Николов

„Българските институции не бяха подготвени за решението съдия Андон Миталов да не може да влиза на територията на САЩ“. Това каза пред БНР Борис Ячев, председател на антикорупционната комисия в Народното събрание, и подчерта, че САЩ имат право да налагат подобни ограничения и да прецизират лицата, които могат да пребивават на тяхна територия.

В предаването „12+3“ Ячев уточни, че от изпълнителната власт се опитват да не коментират действията на съдебните институции и очерта основната изненада по случая - „явно са събрани доказателства извън обхвата на нашите специализирани органи“.

Проверките, които Инспекторатът към ВСС е направил светкавично, не показват нищо... Съгласно Закона за съдебната власт магистратите, с изключение на висшия ешелон на властта, подават декларации за имущество и конфликт на интереси и те са публични. Явно сега се е направила проверка дали има несъответствие между приходи и имуществено състояние“.

Според Борис Ячев е интересно да се провери дали е образувано досъдебно производство срещу Миталов и дали има сигнали и проверки.

Ячев поясни, че в антикорупционната комисия няма постъпвали данни и сигнали срещу съдия Андон Миталов.

Интервюто с Борис Ячев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени