Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският "Одисей" тръгва на път

След София, спектакълът потегля и към други сцени, има интерес от Италия

Снимка: Александър Богдан Томпсън

"Отивайки на Итака – такава светлина няма никъде. Може би това е светлината, която Одисей е следвал и която човекът, силен, раним, чувствителен, уязвим, търсещ, европеецът всъщност следва." Думите са на Десислава Шишманова, режисьор на филм за театралната постановка "Одисей" на Драматичен театър Пловдив. Филмът, посветен на създаването на мащабния спектакъл, ще бъде излъчен утре от 17 часа по БНТ 2.

Едно от знаковите пловдивски представления за 2019 година, когато градът беше Европейска столица на културата – „Одисей“, тръгва на път.

След успешното гостуване на спектакъла на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, се водят преговори за гостуването му и в други градове. „Атмосферата вътре е като на излитащ самолет. За всяко едно представление тази група от 40 актьори, от които 20 са дебютанти, много млади актьори, тя изведнъж се сплоти, превърна се в някакво цяло, което набира невероятна скорост. И гостуванията в София бяха много интересно преживяване“, разказва драматургът на пловдивския театър – писателят Александър Секулов.

Филмът „Одисей“ на БНТ Пловдив пресъздава именно тази енергия и колосален труд, които трупата е вложила в създаването на спектакъла, смята Секулов.

Снимка: Александър Богдан Томпсън

Голямото достойнство на този спектакъл не свършва с двата сценични часа, смята режисьорът на филма Десислава Шишманова. „Като усилие, като опит да се тестват въобще границите на възможностите на този театър и всички хора, свързани с него – ето това много ни се искаше да остане в лентата. Зрителите ще кажат доколко се е  получило.“

„По много ирационален начин се преплете митът с нашето всекидневие и си дадох сметка, че това е силата на тия големи митове – те може и да не са се случили реално, обаче пък се случват всекидневно с всеки един от нас“, отбеляза Шишманова.

Придвижването на мащабно представление като „Одисей“ изисква огромни усилия, признава директорът на пловдивския Драматичен театър Кръстьо Кръстев.

„Винаги съм вярвал, че един театър е успешен, силен, добър и си върши работата, само когато е във времето, в което живее. Ако ти си наистина жив, имаш този дух да живееш днес, да се радваш, да искаш и да променяш и да го правиш още по-добър, само тогава той си върши работата“, посочи Кръстев пред "Хоризонт".

Следващата цел е „Одисей“ да излезе извън граница. Интерес към спектакъла вече проявяват в Италия. Театралният директор се надява да получат за каузата подкрепата на фондация „Пловдив 2019“ и на Министерството на културата.

Още за "Одисей" и маршрутите пред него - в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени