Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 пациенти с висок риск за белодробен рак ще бъдат изследвани до края на година

Скринингът на рака на белия дроб е нова световна инициатива

Проф. Галина Кирова
Снимка: Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда

Скринингът на рака на белия дроб е нова световна инициатива. Европейската комисия препоръчва до 2023 година всички страни да организират скрининг на белия дроб, каза пред „Хоризонт“ проф. Галина Кирова, началник на Клиниката по образна диагностика към Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. Тя е и национален консултант по образна диагностика.

У нас такъв проект вече започна и до края на година ще бъдат изследвани 500 пациенти с висок риск за белодробен карцином.

Липсата на достатъчно фондове, които да подкрепят научни проекти, както и липсата на скрининг на рака на белия дроб у нас кара група високоспециализирани лекари, подпомогнати от Българското дружество по кардиоторакална рентгенология и Сдружение „Въздух за здраве“, да представят свой проект за скрининг на рака на белия дроб пред инициативата на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“ и биват одобрени.

Проектът е научен, но и силно социален, посочи проф. Кирова, председател на Българското дружество по кардиоторакална рентгенология:

„Скринингът на рака на белия дроб е сравнително нова световна инициатива, но имаме доказателства, че работи и има полза от него, включително финансова - за социалната и за здравната системи“.

По думите на д-р Галина Кирова независимо от напредъка на медицината ракът на белия дроб остава едно от онкологичните заболявания с най-лоша прогноза:

„Честотата е много висока – между 1 на 10 и 1 на 15 души в различните части на света. Това е много. Това е рак, който клинично се изявява много късно. Петгодишната преживяемост е под 15%, а за България – под 5%. При уловените в първи стадий пациенти преживяемостта достига до 85%“.

На първо място сред рисковите фактори за рака на белия дроб е тютюнопушенето. На следващо - околната среда.

Екип от университета в Масачузетс ще бъде външен одитор по българския проект за изработването на алгоритъма за изпълнение на компютърната томография, чрез която ще отсеят рисковите пациенти.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна