Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще съдят ли ЧЕЗ останалите без ток села във Врачанско

Снимка: БГНЕС

Пет денонощия продължиха проблемите с електрозахранването в десетки населени места в общините Роман, Мездра и Враца. Най-тежко беше положението в малките села в тези райони. Такова село е романското Долна Бешовица.

Обледяване, скъсване на проводници, паднали стълбове - такава била картината там след дълго чакания сняг. „Жиците са на конец, тънки, изтънели“, разказва 50-годишният жител на селото Галин Кръстев, който свидетелства колко са стари електропреносните съоръжения.

Местните кметове били подложени на натиск от населението в 25 села, останали без ток, разказа кметът на Мездра Иван Аспарухов. „Не знам какво се случва, но тази система не е в добра кондиция. Координацията между институциите също не е в добра кондиция“, подчерта той. Аспарухов подчерта, че малък брой техници обслужват голям брой населени места.

„Ние уведомихме Министерството на енергетиката още в понеделник, че има форсмажорни условия. Значи да се готвим за съд, така ли? Ако няма доброволно желание ЧЕЗ да си свърши работата по съставените протоколи за липса на електроенергия, значи те ни пращат в съда. Форсмажорът се бута в съда. Значи те ни тикат директно в съда“, коментира Аспарухов.

Не можем с лека ръка да кажем – отива се на съд, не се отива на съд“, посочи Виктор Станчев, главен оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“.

Той увери, че дружеството ще спази законовите разпоредби, по които е длъжно да уведоми енергийното министерство и електроенергийния системен оператор за форсмажорната ситуация и обективната невъзможност да се възстанови изцяло електрозахранването в общините Роман, Мездра и Враца. 

„За трите общини, за четирите дена, в които имаше сериозни повреди по мрежата, сме отстранили над 1400 повреди“, декларира Станчев. По последни данни от тази сутрин за област Враца има 15 сигнала за проблеми с електрозахранването.

„60 служители от дружеството, включително командировани от други оперативни центрове, са на терен, за да отстраним и последните проблеми.“

Виктор Станчев обясни още, че са били извършени обходи в районите и термо-визионна диагностика на трафопостовете, за да се установят слабите места преди зимния сезон.

Сега е в сила временна схема на захранване, уточни още Виктор Станчев. „Имаме стълбове, които не са паднали, но са напукани от тежкия товар на обледяването. Съответно тези стълбове ще бъдат подменени в следващите седмици.“

Възможно е на места напрежението по мрежата да е било по-ниско от нормалното, каза още Станчев, който е съгласен с Иван Аспарухов, че в критичната ситуация комуникацията не е била на ниво.

Предстои да се реогранизира телефонната база данни на ЧЕЗ за връзка с кметовете.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!