Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Караянчева: България ще подкрепя Северна Македония, но не безусловно

Ратификацията на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО стана на тържествено заседание на парламента в Скопие

| обновено на 11.02.20 в 18:02
Цвета Караянчева разговаря днес с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.
Снимка: БГНЕС

България ще продължи да подкрепя Северна Македония в евроатлантическото и европейското ѝ членство, но не безусловно. Това подчерта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която присъства на заседанието на Собранието на Република Северна Македония, на която беше гласувана ратификацията на Протокола за присъединяване на страната към НАТО. След гласуването Караянчева и депутатите  присъстваха на церемонията по издигане на знамето на Алианса пред сградата на парламента на Северна Македония.

Председателят на Народното събрание изрази задоволството във връзка с ратификацията. Тя припомни, че България е била една от първите държави, които са ратифицирали Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО и това е пореден израз на българската последователна подкрепа за евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония. Цвета Караянчева подчерта, че България ще продължи да подпомага усилията на Северна Македония и българските парламентаристи с готовност ще споделят своя опит в областите, които представляват интерес за техните колеги от Северна Македония, но не безусловно:

"Разбира се, ние винаги сме подкрепяли Република Северна Македония в нейния евроатлантически и европейски път, но не безусловно. Повдигнах темата за спазване на Договора за добросъседство и възобновяване на работата на Комисията (Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония – бел. Ред.) веднага след приключване на изборите".

По време на посещението си в Скопие Цвета Караянчева  се срещна с президента на Северна Македония Стево Пендаровски и с председателя на македонския парламент  Талат Джафери. Председателят на Народното събрание поздрави президента Пендаровски с успешното приключване на процедурата за присъединяване на страната към НАТО.  Караянчева съобщи, че е получила уверения, че по време на предсрочните парламентарни избори в Северна Македония няма да се използва антибългарска реторика:

„Молбата ми беше, по време на изборите да не се използва антибългарска риторика и получих възможно уверение и от председателя (на Собранието законодателният орган на страната – бел. Ред.), и от президента на Република Северна Македония, че тяхната цел е да се говори конструктивно, да се говори за бъдещето на Македония, за всичко останало трябва да говорят историците.

Разбира се, ние ще продължим да подкрепяме Република Северна Македония в евроатлантическия и европейския път на развитие. В крайна сметка, не сме само съседски държави, но сме и съюзници. Изборите идват и си отиват, но съседите остават", подчерта председателят на Народното събрание.

„Северна Македония е задължена да приеме в законодателството си чл. 5 от договора от Вашингтон за колективна отбрана“, заяви от своя страна в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Парламентът в Скопие не успя да приеме този член, тъй като не постигна необходимото за целта мнозинство от 2/3.

„Ние подписахме протокол за присъединяване миналата година, който скоро ще бъде ратифициран от парламентите на всички страни-членки. Веднага щом това се случи, договорът ще е валиден за Северна Македония. Чл. 5 за колективната отбрана е част от този договор. Така че Северна Македония ще е задължена да го направи според договора“, каза Столтенберг на брифинг ден преди началото на срещата на министрите на отбраната на алианса в Брюксел.

Йенс Столтенберг

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени