Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гугъл" обжалва в европейски съд глоба на ЕК в размер на 2,6 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда американският технологичен гигант "Гугъл" (Google) подаде жалба до Общият съд на ЕС, опитвайки се да отхвърли наложената от Европейската комисия през 2017-а година глоба от 2,6 млрд. долара (2,42 млрд. евро), което беше първото от поредицата наказания на европейска почва по отношение на несправедливите и агресивни бизнес практики на компанията.

Водещата в света интернет търсачка се опита да убеди съдиите, че е била неправилно обвинена в лошо отношение към конкурентите на нейната услуга за пазаруване. По-рано в подобен случай "Гугъл" вече плати общо 9 млрд. долара глоба в рамите на Европейския съюз по обвинения, че мобилната й операционна система Android и рекламните ѝ услуги са замесени в незаконни дейности. Междувременно Google заяви, че е променила поведението си и ще обжалва наложената глоба през следващия месец, осъждайки категорично решението на ЕС като необосновано и несправедливо.

Разглеждането на подадената в сряда жалба трябва да продължи три дни, като е възможно произнасянето на присъда от Общия съд на ЕС до юни. След това случаят може да премине към най-висшият съд на ЕС - Съдът на Европейските общности.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени