Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филчев нарече управлението на Костов „катастрофа“ и напусна студиото на „Хоризонт“

| обновено на 13.02.20 в 13:07
Проф. Никола Филчев
Снимка: Ани Петрова

Главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Освен това е нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността“. Това каза пред БНР проф. Никола Филчев, главен прокурор в периода 1999 – 2005 година и първият главен прокурор, който заговори за престъпна приватизация.

Според него промяна в закона не е възможна, „тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон“:

„Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата“.

В предаването „12+3“ проф. Филчев допълни:

Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване… Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказва да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание“.

Интервюто с проф. Никола Филчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!