Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев възложи на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес

Подкрепа от управляващи и опозиция за отпадане на давността при разследвания

| обновено на 12.02.20 в 16:57
Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката трябва да установи -  в случаите на частично или цялостно неизпълнение, събирани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, както и предприемани ли са действия по разваляне на приватизационните договори при тяхното неизпълнение.

„Проверяващите трябва да установят как е била водена документацията по следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Ако в хода на проверката се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, ще бъдат образувани съответните досъдебни производства. В случай, че бъде установено, че е изтекла законовата давност, Прокуратурата на Република България има за цел да уведоми българското общество за целия приватизационен процес и нанесените щети от него“, добави тя.

Трябва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори при тяхното неизпълнение.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

От съобщението не става ясно - колко назад във времето трябва да се върнат проверяващите.

Реакциите

Депутати от управляващите партии и от опозицията в парламента приветстваха възложената проверка от прокуратурата на ДАНС за приватизацията.

Коментирайки проверката, президентът Румен Радев попита защо главният прокурор Иван Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде, но не и в Министерския съвет, където се харчат държавните средства.

Проверката ще осветли начина, по който беше извършена приватизацията, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Лидерите на КНСБ Пламен Димитров и КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов не са големи оптимисти, че проверката, възложена от прокуратурата на ДАНС, за извършената приватизация у нас ще осветли целия процес.

Приватизационните сделки на прехода не са нова тема за прокуратурата. За „разбойническа“ приватизация по времето, когато премиер беше Иван Костов, години наред говореше Никола Филчев.

Предшественикът на Иван Гешев - Сотир Цацаров, също беше ангажиран с темата. Именно той преди две години запозна депутатите с доклад на ДАНС за приватизационните сделки  след 1992 година, в който се твърдеше, че са открити проблемни сделки и поиска да има механизъм, по който държавата да има възможност да разваля неизгодни приватизационни сделки, което при действащото законодателство не можело да стане, заради изтеклата давност.

Репортаж на Силвия Великова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
председателят на Европейския съвет Доналд Туск

Доналд Туск вижда нова предвоенна ера в Европа

Полският премиер Доналд Туск заяви, че руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години е поставило началото на нова ера на войни в Европа, предаде ДПА. "Знам, че звучи съкрушително, особено за по-младото поколение, но трябва да свикнем с факта, че започна нова ера: предвоенната ера", заяви той пред германския вестник "Велт"...

публикувано на 29.03.24 в 13:12
Диана Ковачева

Омбудсманът: Не мога да стана служебен премиер

Президентът Румен Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева в рамките на консултациите на държавния глава, свързани с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. След срещата тя обяви пред медиите, че не може да поеме функциите. Причината – обществената защитничка е избрана за съдия в Европейския съд за правата на човека...

публикувано на 29.03.24 в 13:07

Мъж извади газов пистолет срещу лекар в болницата в Шумен

Мъж отправи закана за убийство към медик, извади срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчера, когато малко след 10.00 часа шуменец потърсил помощ в МБАЛ - Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, той извадил оръжието и заплашил с него лекар.  Веднага бил подаден сигнал в полицейското управление...

публикувано на 29.03.24 в 13:02
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за избора на кмет на София

За 26 април беше отложено делото по жалба на загубилата изборите в София Ваня Григорова срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за победител беше обявен Васил Терзиев. До поредното отлагане се стигна, за да могат страните да се запознаят със съдебната експертиза от 120 страници на машинното гласуване, която двете вещи..

публикувано на 29.03.24 в 12:58

Нов казус от промените в Конституцията - депутатите ще вземат две заплати?

Още един казус коментираха днес народни представители в парламента, който идва с промените в Конституцията - чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване ще се плащат заплати на депутатите и за двата мандата. Коментар дойде от депутата от..

публикувано на 29.03.24 в 12:39
Георги Андреев

"Мистерията на българските гласове" и Quarto в концерта "Гласове и струни"

Новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“ е концертът на хор „Мистерията на българските гласове“ и струнния „Quarto“ квартет в зала „България“ на 3 април.  „И квартетът, и хорът са напълно завършени състави, самодостатъчни и да са в едно партньорство, без единият да е подчинен на другия. И двата състава да се..

публикувано на 29.03.24 в 12:22

Експлозия избухна в най-голямата румънска рафинерия

Експлозия избухна тази сутрин в най-голямата румънска рафинерия Петромидия, разположена в  окръг Констанца, на брега на Черно море, предава Радио Румъния. Властите съобщават, че няма жертви. В момента се правят измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха. В района и в момента продължават да се издигат гъсти облаци..

публикувано на 29.03.24 в 12:14