Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банов обясни пред комисията по култура за Лувъра, за биеналето и за балетния конкурс

Снимка: БГНЕС

България ще подпише ново петгодишно споразумение с Лувъра в Париж, в което ще са заложени поне две-три изложби. Това обещание даде министърът на културата Боил Банов пред депутатите от ресорната комисия.

Народните представители се интересуваха както от скандала с Лувъра, така и от многото въпросителни, които изникнаха напоследък с участието на България във Венецианското биенале и с отменения балетен конкурс във Варна.

В отсъствието на председателя на парламентарната комисия по културата и медиите и бивш министър Вежди Рашидов настоящият Боил Банов напомни на депутатите, че точно Рашидов е сключил през 2012 година договор с Лувъра, а четири години по-късно този контракт е бил предоговорен. И в рамките на документа страната ни е щяла да участва в три изложби. Реализирани са две – без последната, която предизвика скандал.

Банов обаче твърдо вярва, че ще има ново 5-годишно споразумение, в рамките на което страната ни ще се представи с поне две-три изложби.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов обяви по-късно пред комисията, че е получил SMS, че до 2024 година всички зали в Лувъра са заети:

"SMS имам от ръководството. От ръководството на Лувъра ми изпратиха. Контактувам, интересувам се какво е бъдещето на България. Разбира се, че разумно е всеки нормален човек да разбере, че България е малка страна и Лувърът е огромен музей и то 50 години не може да работи с България. Има и други страни, с които се работи. За съжаление това за мен е подсъзнателно, разбирам. След 4 години няма как отново да влезем по една проста причина - че догодина изтича второто петгодишно споразумение. Аз дълбоко съм притеснен, че ние приключихме с Лувъра и изгубихме една възможност трета изложба да покажем с богатството на Българската държава".

Относно отменения балетен конкурс във Варна, който за първи път това лято няма да се осъществи, Боил Банов каза, че е направил всичко възможно това да не се случи. Той отново подчерта, че фондацията, която го организира, е частна, че Министерството на културата е щяло да даде 100 хиляди лева и заедно с Община Варна субсидията да стане 250 хиляди лева за конкурса, но организаторите били категорични, че парите са малко.

Относно скандала с Венецианското биенале, което беше миналата пролет, разходите за него и начина, по който изглеждаше българското представяне, Боил Банов каза, че страната ни ще продължи да участва. Били са отпуснати 500 хиляди лева, проектът е погълнал 400 хиляди.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна