Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на Мирела Френи

| обновено на 14.02.20 в 20:05

На 9 февруари музикалният свят загуби една от големите оперни диви на ХХ век - Мирела Френи. Свързваме това изключително артистично присъствие с лиричния сопранов репертоар по най-престижните оперни сцени и в партньорство с величия от нейния калибър, а чисто човешки - с любовта й към България и към нейния съпруг - големия български бас Николай Гяуров. 

В Златния фонд на БНР е запазен запис от гостуването на Мирела Френи в София през есента на 2004 г, когато за рождения ден на отишлия си вече Гяуров, на 13 септември, беше изпълнен Реквием от Верди под дир на сина му - Владимир Гяуров. Тогава тя заявява: "Голямата му любов беше неговата Родина и смятам, че той успя да направи най-добрата реклама на България в целия свят."

Безценни записи пази Златния фонд на Радиото: Можем да си припомним и какво споделя Николай Гяуров за живота си с Мирела Френи на пресконференция през 2000 година: "Тя е много оптимистичен човек, енергичен човек с голямо сърце и голяма работоспособност. И най-важното - това слънце, което излиза от нея!"

На страниците на в. "Ню Йорк Таймс" критикът Антъни Томазини я определя като „несравнима“ и напомня, че кариерата на Френи, продължила 50 години, я поставя в позицията на последен представител на великата италианска оперна традиция на белкантото.

Мирела Френи щеше да навърши 85 години на 27 февруари. По този повод Съюзът на българските музикални и танцови дейци ѝ отреди най-голямата си награда - Кристално огърлие. То беше изпратено от ръководството на Съюза в Модена, с надеждата тази новина да донесе сили и бодър дух на болната певица. Видни български музикални дейци изпратиха грамоти и поздрави - Варненската и Старозагорската опера, Плевенската филхармония, режисьорът Светозар Донев, тенорът Арон Аронов и др.

Георги Йорданов, бивш министър на културата на България, запазил близкото си приятелство с артистичното семейство, сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" свои спомени за оперната певица Мирела Френи. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна