Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списание ShadowDance #1: Киберпънк

БНР Новини
Снимка: Pixabay

Излезе от печат първото "хартиено" издание на най-голямото българско онлайн списание за фантастика ShadowDance – фензин с над 20-годишна история, хиляди журналистически и белетристични текстове, събития, фестивали, награди и конкурси, писателски работилници, читателски клубове; както и съорганизатори на платформата за публикуване на авторски фантастични разкази Библиотека Хипертекст. 

Темата на броя е Киберпънк, а изданието разглежда жанра през аналитична и през художествена призма в над 270 стр. с висококачествен печат и модерен дизайн. Текстовете обхващат разнообразни медии: кино, телевизия, комикси, видео- и настолни игри и разбира се, литература. Важен фокус е ренесансът на жанра в наши дни и социалните фактори, които позволяват и предизвикват този ренесанс. 

Списанието разглежда също и по-широки теми, свързани с киберпънк течението, като музиката на Дейвид Боуи, съвременна Япония, трансхуманизма, киборгите и сродните "пънк" жанрове. Списанието дава и платформа за изява на българските автори на фантастика. Освен нов превод на разказ на Уилям Гибсън, то съдържа четири оригинални български творби в жанра, както и множество илюстрации от български художници.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна