Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на Уолстрийт след предупреждението на Apple за слабо тримесечие заради Covid-19

След края на дългия почивен уикенд (за Деня на президента в понеделник) пазарите на акции на Уолстрийт стартираха очакваното търговията във вторник с понижения, следвайки снощното предупреждение на технологичния гигант Apple Inc. за по-слаби от очакваното финансовите резултати през текущото тримесечие в резултат на негативното влияние на епидемията от коронавирус в Китай.

Кредитната агенция "Фич" пък предупреди, че китайската вирусна зараза може да има "дългосрочен ефект" върху американските технологични компании поради несигурността по отношение на това кога вирусната епидемия ще достигне своя пик и с оглед на свръх зависимостта на технофирмите в САЩ от китайските вериги за доставки.

Ярък пример за негативния ефект от потенциалното прекъсване на веригите за доставки от Китай даде и изявлението на шефа на Jaguar Land Rover, че автомобилната компания  разполага с достатъчно части от Китай, за да поддържа британското си производство през следващите две седмици, но не и след този срок.

Всичко това поднови инвеститорските страхове, че китайската вирусна епидемия може да доведе до прекъсване на производствените вериги за доставки и да има по-широко негативно отражение върху световната икономика и финансовите пазари.

Индексът DJIA стартира днешната търговия с понижение от над 250 пункта (спад с 0,86%), широкият индекс S&P500 - със спад от 0,63%, а Nasdaq Composite - с 0,44%.

Основно негативно влияние върху индекса на сините чипове DJIA, оказва поевтиняването на акциите на Apple с 2,58%, както и тези на Intel Co. с 1,75%.

Европейските борси вече приключиха днешната търговия със загуби, като индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0,38%, френският CAC 40 - с 0,48%, а британският FTSE100 - с 0,69%, Най-силен спад от 0,75% отбеляза немският фондов индекс DAX -30, като борсата във Франкфурт беше допълнително негативно повлияна от слабото Zew инвеститорско проучване за Германия, което доведе и до поевтиняване на еврото към 3-годишно дъно спрямо щатския долар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна