Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възелът в енергетиката и Зелената сделка на ЕС

Синдикатите: Хората по места не виждат бъдещето си в енергийния преход

Има ли държавата алтернативи

Снимка: БГНЕС

Възелът в енергетиката си стои добре завързан, каза пред "Хоризонт" Александър Загоров от КТ "Подкрепа" в коментар по темата за Зелената сделка на Европейския съюз и бъдещето на въглищните централи. Според Загоров „ТЕЦ Марица изток – 2“ е застрашен и държавата трябва да предприеме мерки да го съхрани.

„Най-важното за нас като синдикати е, че там има заетост, която не можем заместим, производство на електроенергия, която не можем да заместим с други. Има шансове един регион от благоденстващ да стане бедстващ, ако започнат каскадно да отпадат ТЕЦ-ове, мини и  т.н. Става дума за региона на Раднево.“

Токът, произвеждан от „ТЕЦ Марица изток – 2“, излиза скъпо и когато няма необходимост, работи на минимална мощност, а ток се внася.

„Когато говорим за скъп ток, то трябва да говорим за организацията на пазара на електрическа енергия, не да се фокусираме върху една централа“, смята Антон Иванов от КНСБ. За да устоят на натиска на пазарните условия в „ТЕЦ Марица изток – 2“ са принудени да работят на 50% мощност, допълни той.

„От една страна говорим, че нито един в този енергиен преход няма да бъде изоставен. Хората на място обаче виждат, че те не се проектират в този преход“, коментира Антон Иванов.

Загоров припомни позицията на двата големи синдиката у нас, че Зелената сделка "убива" различни сектори на икономиката – енергетика, транспорт, селско стопанство, химия. „Защото всичко консумира електроенергия, а нашата електроенергия, която се добива, е базирана на въглища и на атомна енергетика“, посочи той. 

Бъдещето на Европа може да изглежда зелено и красиво, но когато се вгледаме в нашето бъдеще, то е застрашено, защото като на държава не ни се предлагат алтернативи, заяви още Александър Загоров.

До момента държавата се е ограничила до това да декларира, че ще запази производството от въглища, няма реални действия по инструментите на ЕС за удължаване на срока на работа на въглищните централи, смята Антон Иванов. „Такива инструменти приложиха вече редица страни, включително Полша, която е най-засегната от този тип преход.“

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020