Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо ускоряване на британската инфлация през януари до 6-месечен връх от 1,8%

През януари потребителската инфлация във Великобритания на годишна база се ускори изненадващо до 6-месечен връх в резултат на по-високи цени на електричеството и бензина, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през януари с 0,3% спрямо декември (0,0%). На годишна база обаче растежът на потребителската инфлация във Великобритания се ускори до 1,8% от 1,3% в края на 2019 г. и очаквания на финансовите пазари за по-слабо повишение с 1,6 на сто.

По този начин индексът CPI нарасна с най-силно темпо от шест месеца насам в резултат на скок с 4,7% на цените на горивата (най-солидно тяхно повишаване от ноември 2018-а година).

Въпреки че потребителската инфлация във Великобритания остава под целевото ниво на Английската централна банка от 2%, това по-силно нейното повишаване сякаш отслабва вероятността за скорошно понижаване на основната британска лихва, която е на ниво от 0,75%.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през януари с 1,6% на годишна база след растеж с 1,4% месец по-рано.  Именно тези данни се следят от АЦБ като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

Британската статистика ONS представи и по-високи данни за производствени цени през януари.

Цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се повишиха през януари с 2,1% на годишна база след растеж с 0,9% през декември, като това е най-силното им повишение от април 2019 година. Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък нарасна на годишна база с 1,1% след повишение с 0,9% месец по-рано.

Британската статистика отчете и силен растеж от 2,2% на цените на жилищата в Обединеното кралство през декември 2019 спрямо година по-рано и след тяхно повишение с 1,7% през ноември. Това е най-силното нарастване на жилищните цени от ноември 2018 година.

Цените на жилищата само в рамките на Лондон пък се увеличиха през последния месец на миналата година с 2,3% спрямо декември 2018-а.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени