Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Книга за Васил Левски представя малко познати исторически факти

Корицата на книгата "Васил Левски-отвъд митовете, легендите и заблудите
Снимка: ciela.com

Книгата "Васил Левски-отвъд митовете, легендите и заблудите" представя малко познати исторически факти за Васил Левски. Фактите са събрани от автора на книгата Иван Лалев, дългогодишен директор на Регионалния исторически музей в Ловеч.

Книгата не проследява революционната дейност на Васил Левски, каза за БНР Иван Лалев: "Никъде в моята книга, нито пък от други проучвания не съм казал, че Левски е масон".

В книгата се разглежда въпроса за създаването на първите революционни комитети. Формирането на комитети започва през 1871 година.

"И не проявявам никакъв локален патриотизъм, но първият е в Ловеч. В съдебно-следствения протокол на извънредната комисия е записано - първият комитет е в Ловеч."

Левски е европейски политически деец, който допуска грешки, но поема огромни отговорности, според автора на книгата.

"Не може безконфликтно, в условията на чуждо политическо и верско господство по пътя на идеализацията, да градим образа, а ние точно по този път тръгнахме. Няма как, няма такава личност в световната история, при която жизненият стандарт и неговите действия да се намират единствено и само в зоната на библейската нравственост и безукорна безпогрешност", допълни Иван Лалев.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от