Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ и АЕЖ ангажират влогъри и студенти в етично отразяване на деца

Снимка: архив

В рамките на съвместен проект на Асоциацията на европейските журналисти - България и УНИЦЕФ и със съдействието на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ започва факултативен курс „Тематично отразяване на децата в медиите“ . Обучението ще води журналистът от БНТ Надя Обретенова. Студентите, които са активни влогъри, са поканени на еднодневен тренинг по етично отразяване на деца и младежки теми.

„Изследване, направено от нас сред младежка и детска аудитория, показа , че децата вече почти не консумират медийно съдържание в традиционния смисъл на думата  - телевизия, радио, а по-скоро дигитални платформи“, каза пред БНР Ивайло Спасов от УНИЦЕФ, като отбеляза, че децата от ранна възраст, освен че използват новите дигитални медии, следвайки понякога стотици канали и влогъри, сами проявяват голям интерес да създават съдържание.

Затова подобно обучение е особено важно, допълни Камелия Иванова от АЕЖ:

„Това е идеята  - да подготвим тези гласове, които директно контактуват с младата аудитория и да им покажем, че има важни принципи и дори подводни камъни, с които могат да се сблъскат, когато говорят за младежките теми и във фокуса им са децата“.

Обучението е първо по рода си, допълни Камелия Иванова:

„Тепърва ще разберем как ще се сработим с тази група. Много се вълнуваме, защото осъзнаваме колко са важни и се надяваме наистина да им бъдем полезни“.

„Някои от тях са все още в тийнейджърска възраст, други са на по 20 и няколко години, но вече имат самочувствието и осъзнаването, че имат достатъчно много неща, които могат да кажат, трябва да кажат и имат потребността да влияят на по-големи групи от младежи“, подчерта Ивайло Спасов:

„За мен честно казано това осъзнаване е позитивен фактор, защото инфлуенсър - това значи именно човек, който влияе на другите и си дава сметка, че влияе. Защото наблюдението ми е, че понякога традиционната журналистика, без да генерализирам разбира се, не си дава категорична сметка, че чрез материалите си, чрез посланията си, чрез позициите си оформя обществено мнение, влияе върху съдбите на децата. Докато тези млади хора вероятно си дава тази сметка и точно тук идва ключовият момент - ние да им помогнем малко, да ги насочим малко и това влияние категорично да бъде позитивно и градивно“.

Моят оптимизъм във връзка с този проект се дължи на страхотната енергия, която този тази тема носи, каза Камелия Иванова и сподели опита си от работа по подобни обучения:

„Защото ние се опитваме да обединяваме журналистите, да правим общност от тях и да ги накараме да си помагат. Това по принцип е много трудна задача, но когато ги обединим в една стая и си говорим за децата, за доброто на децата, ефектът е невероятен. Много често приключваме обученията със сълзи на очи, защото сме докоснали нещо много лично и човешко и вече няма нужда да обясняваме какви са журналистическите стандарти и етичните норми“.

Посланието, което се опитваме да изпращаме било към младите влогъри, или към професионалните журналисти, е, че етиката е въпрос на баланс на сили - винаги има дисбаланс, винаги един журналист или един влогър ще бъде по-силен от едно дете поради аудиторията, която има, поради платформите, с които разполага, поради житейския опит, който е натрупал… И когато той се отнася с уважение или с достатъчно търпение към едно дете, с което има съприкосновение, резултатът може да е по-добър и обратното  - когато има случаи на манипулиране на емоциите, злоупотреба с липсата на опит на децата или и вкарването им в различен контекст.., тогава има такъв дисбаланс на силите“, посочи Ивайло Спасов.

Харта за етично отразяване на деца в медиите

От АЕЖ и от УНИЦЕФ имат амбиция да предложат за подписване Харта за етично отразяване на деца в медиите. Ивайло Спасов обясни:

„Искаме да я подпишем с основните медии в България. Целта ни е тази харта да влезе като вътрешна регулация в самите медии Това не значи, че се опитваме да налагаме цензура или пък медиите, че трябва да си налагат автоцензура. В никакъв случай  - а напротив, нашето окуражаване е гласът, темите на децата да присъстват все повече. И въпроса не е дали да присъстват, а как да присъстват"

Цялото интервю е в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна