Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Биографията на Едуард Сноудън – вече и на български език

Биографичната книга на Едуард Сноудън Permanent record бeше публикувана през септември 2019 г. едновременно в 20 страни, между които: САЩ, Германия, Великобритания, Бразилия, Дания, Швеция, Норвегия, Франция, Испания, Португалия, Унгария, Израел, Полша, Нидерландия, Румъния, Тайван.

Преди излизането на книгата на 17 септември Едуард Сноудън пише в Туитър (единствената социална мрежа, който той ползва): „Току-що завърших международната конспирация в двадесет страни и някак тайната никога не изтече. В деня на Конституцията резултатът ще бъде на рафтовете по целия свят.“

В нея Сноудън, който допринесе за изтичане на класифицирани документи и породи дебати за практиката на американското правителство за електронно следене, описва професионалните си задължения за събиране на метаданни и разказва за съвестта, която го е накарала да открадне секретните документи през 2013 г. и да ги сподели с журналисти.

На 22 февруари излиза българското издание на книгата със заглавие „Лично досие“ в превод на Юлия Чернева. 

Едуард Сноудън рискува всичко, за да разобличи през 2013 г. системата на масовото наблюдение на правителството на САЩ, разкрива за първи път историята на живота си, включително как е помогнал за изграждането на тази система и какво го е мотивирало да се опита да я свали.

Консултантът на българското издание, IT експертът Васил Колев, раказа в „Аларма“ какво включва автобиографията, какъв е нейният стил, колко труден е бил животът на Едуард Сноудън след разкритията му и след като 21 държави му отказват политическо убежище, споменава също и за установяването на Сноудън в Русия и за фондацията, на която той е председател.

От разговора ще научите и защо Сноудън пише книгата 6 години след своите разкрития, както и любопитни подробности около съдбата на журналистите, които правят разкритията му публично достояние.

Книгата е насочена към най-широка публика, а чувството за хумор на нейния автор ще изненада всеки, който не е следил неговите изяви в интернет. Прочитайки мемоарите на най-търсения човек в света, всеки ще може сам да си отговори кой е Едуард Сноудън – герой или предател – и дали животът му е посветен на истината или на търсенето на евтина слава.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от