Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за диригента Камен Големинов

Камен Големинов на диригентския пулт

Изтъкнатият български диригент Камен Големинов щеше да отбележи 80-ия си юбилей на 21 февруари 2020 г., но си отиде от този свят през 2014-а, в разцвета на творческите си сили и далеч от родината. Той беше музикант с богата култура, темперамент, финес, чувство за хумор - беше личност!

Това, че беше син на големия български композитор Марин Големинов, беше му помогнало да притежава музикалния талант и образование, но той самият бе направил много, за да се утвърди като музикант със собствен облик и стил. 

Започва да свири пиано, както той отбелязва “в греховно  ранна възраст“ - учи при проф. Люба Енчева и проф. Лили Атанасова, завършва Музикалната академия в  диригентския клас на проф. Влади Симеонов, а след това учи в Италия - първо във Венеция, след това в Римската академия "Санта Чечилия" при Франко Ферара.

Лауреат е на конкурса „Гуидо Кантели“ в Стреза и на международния фестивал във Флоренция. Канят го да дирижира Симфоничния оркестър на Романска Швейцария, Парижкия оркестър "Ламурьо", в Лисабон и Порто в Португалия, в театър "Сан Карло" - Неапол. 

От 1972 г. в продължение на 20 години е диригент на оркестър „Симфониета“ при Българското национално радио, където особено ярка е изявата му в звуказаписната дейност на състава. Оркестърът записва премиерите на редица  творби от български композитори. С него правят първите си записи Светлин Русев и Александрина Пендачанска. В същия период  Камен Големинов гостува като диригент в Литва, Латвия, Естония, Австрия, Гърция, Испания, Япония.

През 1992 г. той е поканен за преподавател в новооснованата Академия в Еишпиньол, Португалия, където остава до края на живота си.

Той беше ерудирана личност с широки познания в областта на изкуството. Говори няколко езика, а немски е научил от майка си - известна преводачка. Владее руски, английски, френски, италиански, испански. Камен Големинов беше темпераментен диригент с рефлекс към репертоара,  който изпълняваше. Наричаха го диригент аристократ. Беше музикант и човек от висока класа.

Чуйте в звуковия файл пиесата "Молитва" от Красимир Кюркчийски в запис на оркестър "Симфониета" под палката на Камен Големинов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна