Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Караянчева: Не е нормално противопоставянето, което президентът започна спрямо институциите

Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

"Не е нормално това противопоставяне, което президентът започна спрямо институциите. Това наистина смущава". Това каза пред БНР Цвета Караянчева - председател на Народното събрание. Според нея той трябва да направи така, че всички институции при него да си говорят нормално.

В предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" Караянчева уточни, че ако президентът посочва конкретни проблеми, критиките му ще са приемливи. Тя припомни, че на тържеството за 30-годишнината на КНСБ и тя, и премиерът Бойко Борисов са подали ръка на Румен Радев, защото:

"Ние не сме Цвета, Бойко, Румен. Ние сме институции, които помежду си трябва да имат нормален и успешен диалог". По думите на Караянчева президентът трудно е подал ръка на премиера.

"В трите години от мандата си президентът чертае разделителни линии. Това видяхме и в шествието, което той оглави, разделено от шествието, което организираше Столичната община - заедно с патриарха, аз също бях имаше и депутати от БСП. На 19-и февруари, когато България се прекланя пред своя най-чист и най-смислен герой, не биваше да се случва това. Какво иска президентът да каже с това шествие: "Вижте, аз мога да събера много хора". И какво от това".

Председателката на Народното събрание беше категорична, че шествието, което е повел президентът в деня на Левски, не е било всенародно шествие. Тя коментира, че не би имало такова освиркване на кметицата на София Йорданка Фандъкова, ако не е било това организирано шествие, чийто патрон беше Румен Радев, преди честването на паметника на Апостола. Тя нарече "организирана агитка" скандиращите и освиркващите. 

За еврозоната да говорят експертите

"Искрено се надявам, че президентът ще промени отношението се спрямо влизането на България в ERM 2", заяви Караянчева и посочи изказването на Радев, в което той заяви, че снема доверието си от правителството и добави: "Нека и той да влезе, нека да каже, за да изчистим страховете на хората, защото е нормално хората да се страхуват". Тя призова да се слушат експертите - те да кажат дали е добре страната ни са се присъедини към еврозоната. 

Цвета Караянчева заяви очакване правителството да вложи много сили, за да убеди всички, че влизането в ERM 2, не е, за да бъде закичено на ревера на ГЕРБ, а се прави за по-добро бъдеще на България. 

Коалицията в управлението

"Премиерът Борисов е доказал, че през всички тези години е поставял чадър над никого - било на хора от ГЕРБ, било на хора от коалиционните партньори. При всяко едно доказано нарушение - всеки си понася кръста", коментира Караянчева и уточни, че това е причината ГЕРБ да продължава да печели избори.

Къщата в Барселона е фалшива новина

"Поредната фалшива новина е къщата в Барселона", така председателката на парламента коментира публикациите в пресата в Испания за разследване от прокуратурата в испанската област Каталуня във връзка с международна схема за пране на пари, в което е включен и българският премиер Бойко Борисов.

Караянчева допусна, че появата на фалшивите новини е свързана с приближаването на България към влизане в ERM 2. Тя посочи евродепутатите от БСП Елена Йончева и Иво Христов като основни разпространители на неверни информации, очернящи управляващите в България. 

Законодателство, свързано с горенето на отпадъци

"Радвам се, че предложението на ПГ на ГЕРБ за промени в Закона за опазване на околната среда е било прието от всички парламентарни групи. Надявам се, между първо и второ четене, да вкараме още по-рестриктивни мерки, за да може още повече да успокоим хората, а и законът да си влезе в ролята", коментира Цвета Караянчева във връзка с предстоящото гласуване в парламента на весения законопроект. Нейните очаквания са горенето на отпадъци да се прави само в специализирани инсталации и те да отговарят на изискванията.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Цвета Караянчева в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!