Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отрицателни за коронавирус са пробите на починалия в Банско турист от китайски произход

Кирил Ананиев
Снимка: БГНЕС

Отрицателни са резултатите за коронавирус на починалия вчера в Банско британски гражданин от китайски произход, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Китайският гражданин Юнг Бонг не е носител на новия коронавирус 2019", заяви той на брифинг в университетската болница "Св. Марина" във Варна.

"Той от няколко години живее във Великобритания. Последно е ходил в Китай през 2018 г., което показва, че той е бил там много, много преди да се появи новият коронавирус 2019. Данните, които имаме, че той има прекаран инфаркт в миналото. Това, което имам като информация, че минути или час преди да почине, той е бил в спортния център в хотела повече от 2-3 часа, като по-голямата част от времето е бил в сауната, а знаете, че за хората, които имат сърдечни заболявания, такива големи натоварвания са много опасни", обясни Ананиев. 

По думите на здравния министър аутопсията, която беше направена в благоевградската болница, дава симптоми за нов инфаркт, но протоколът ще бъде готов днес на обяд, за да може окончателно да се каже от какво точно е починал: "Но първите изводи на медицинския екип на болницата говорят за нов инфаркт".

Увредени сърце и бял дроб са причината за смъртта на 56-годишния турист. Това беше заключението на съдебния лекар, извършил аутопсия на тялото вчера. Заради предприетите в България извънредни мерки с оглед неразпространението на коронавируса, бяха взети проби и за вирусологично изследване.

Министър Ананиев коментира и мерките, които предприема държавата за предотвратяване на заразата:

"Ние имаме информация за всички граждани, които идват от райони, които са застрашени, и в които е налице коронавирусът. Така че те се проследяват още с пристигането на територията на България. Тези, които кацат на летищата, минават първо през термокамерите. При най-малката засечена температура - над 37 градуса, биват настанявани в определените лечебни заведения".

Здравният министър Кирил Ананиев е във Варна, за да открие нова модерна гама камера в Клиниката по нуклеарна медицина. Апаратурата струва 1,5 милиона лева и позволява точна диагностика на щитовидна жлеза, сърце, бъбрек, както и да бъдат точно определени причините за различните видове деменции.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени