Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В израелска болница строят изолационни за заразените от коронавируса

Sheba Medical Center в Израел
Снимка: YouTube

В най-отдалеченото кътче на най-голямата израелска болница "Шиба" денонощно се строят бараки, които ще бъдат изолационни за заразените от коронавируса. Първите им обитатели ще са 12-те смятани за не заразени пътници от кораба „Диамантената принцеса“. Стаите са само с едно легло. Във всяко от тях има термометър, апарат за измерване на кръвното налягане и шпатули. Данните от термометъра и апарата за кръвно, ще се показват на лекарите чрез мобилните телефони. В болницата всяка стая има прозорец. Има предположения, че заразата на кораба се е предавала и чрез климатика. Въпреки че ще са сами в стаята, изолираните ще се докосват до всичко само с еднократни ръкавици, а приборите за хранене ще бъдат обеззаразявани и изгаряни. Въпреки че в Израел още не са констатирани заразени с вируса, от аптеките и дрогериите са изкупени еднократните ръкавици и маски. Те се произвеждат в Китай, а вносът е преустановен.

Що се отнася до тримата израелци, които са имали положителни проби за вируса, те се оплакват, че японските медицински лица, които ги обслужват във военната изолационна база, не знаят английски и че храната, която им предлагат, е необичайна и не могат да я ядат.

Министерството на транспорта е издало заповед за жестоки глоби, ако лице, пристигнало от държава със зараза, преди по-малко от 15 дни, ползва обществен транспорт. Не се знае още как семействата на пребивавалите в рискови държави да бъдат предпазени от евентуална зараза. От лекарските съюзи и на тези на медицинските сестри и братя, също искат да има допълнителни предпазни мерки за тези, които ще се грижат за бъдещите болни. Между лекарите има дискусия дали през карантинния период хората трябва да бъдат в болница, или у дома.

„Изолацията винаги влияе зле на болния. Повечето от пасажерите от лайнер „Даймънд принсес“ са възрастни хора. Например заразеното семейство, което остана в Япония, е получило подарък от децата си билетите за екзотичното пътуване, по случай 75-ия рожден ден на съпруга. По време на престоя си на кораба, те неведнъж се свързваха с израелските медии и разказваха, че се чувстват като в затвор, при строг режим, а мисълта за опасността да се заразят направо ги е влудявала. Единствената им връзка с близките им и със света са били мобилните телефони. При изолираните в "Шиба", тъй като са в Израел, ще има възможност за денонощна видео връзка с близките им. Стресът е невероятен. Като социолог аз следя дискусията дали пристигналите от далечния Изток трябва да бъдат изпратени по домовете им, или да се изолират в болница. За тях би било по-комфортно да са си у дома, но за обществото е по-сигурно да са на място, където биха диагностицирали първите симптоми на евентуално заболяване, и веднага биха им оказали помощ. Иначе луксозното им пътуване вече е заприличало на филм на ужасите. Но нека да оставим лекарите да решат кое е по-безопасно, преди всичко за обществото", каза социологът от Университета Бен-Гурион от Негев проф. Сара Кармел.

Два лайнера плаваха през февруари в Тихия океан край бреговете на Китай, Япония, Филипините, Виетнам. Супер луксозните и пълни с туристи кораби пътешестваха из Далечния Изток, когато избухна епидемията на коронавирус. Поради възможни контакти със заразени от грипа, всички пътници и екипажите предизвикваха страх, че може да са се заразили или да са станали носители на вируса. Никоя държава от региона не искаше да допусне до свое пристанище единия от корабите и най-накрая Камбоджа му даде пристан за няколко часа, а застрахователните компании бяха приготвили самолети, които да отведат тези, които са били на борда, към държавите от която са. 

Репортажа можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!