Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На кого е паметникът на Петър Абаджиев в Пазарджик и трябва ли да бъде махнат

Общинският съвет в Пазарджик ще решава дали да бъде премахнат паметника на Петър Абаджиев, който се намира в центъра на града. Вносителят е общинският съветник от БЗНС Димитър Петков, според когото името Петър Абаджиев се свързва само и единствено с най-големия терористичен акт в българската история - този през 1925 година в църквата „Света Неделя“ в София. От БСП са категорични, че няма да допуснат премахването на паметника, изграден през 70-те г. на XXвек, тъй като не ставало дума за Петър Абаджиев, а за партизанина Петър Стратиев, който неясно защо е прекръстен на Абаджиев.

На паметника, който се намира в центъра на Пазарджик,  е изписано името Петър Абаджиев. Изписани са и годините на неговото раждане и гибел. Това са 1908-1944 година. Друга информация върху паметника липсва.

Справка в Гугъл показва, че зад името Петър Абаджиев стои само и единствено ръководителят на една от „шесторките“ на военната организация на БКП, пряк участник в атентата в църквата „Света Неделя“ през 16 април 1925 година, при който загиват над 200 души, а други 500 са ранени. 

„Това е единственият паметник на атентатор и то на човек, който е извършил най-големия атентат в България“, казва Димитър Петков, който е и лидер на БЗНС в Пазарджик.

От БСП са категорични, че паметникът на Петър Абаджиев в Пазарджик не е на терориста Петър Абаджиев, тъй като истинският е с друга рождена дата. 

„Категорично не става дума за паметник на участника в атентата в църквата „Света Неделя“. Това е паметник на Петър Стратиев, останал Абаджиев, а това е профсъюзен и партиен деец от нашия регион. Категорично става дума за друга личност, свързана с нашия град“, заяви общинският съветник Велина Георгиева-Петкова.

Към момента не е ясно защо на паметника на паметника на Петър Стратиев не изписано името на партизанина Стратиев. Липсва и историческа справка, защо, кога и как Петър Стратиев с партизанско име Сергей е станал Абаджиев.

„Нямам идея и историците го нямат това като факти защо той е останал по този начин в историята“, допълни Велина Георгиева-Петкова.

Историята също мълчи по въпроса, което още повече задълбочава мистерията.

Жителите на Пазарджик обаче не само, че не са объркани но са категорични, че паметника на Петър Абаджиев е на истинския Абаджиев, участникът в най-големия атентат в България.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна