Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докторът на философските науки Момчил Методиев:

Слуховете за коронавируса са като дезинформацията за епидемията от СПИН

Момчил Методиев
Снимка: Ани Петрова

Лекция "Конспирации и конспиративни теории. Как осмисляме архивите на комунизма" изнася днес докторът на философските науки Момчил Методиев в Нов български университет.

В интервю за БНР той каза, че слуховете и конспиративните теории за разпространението на коронавирус наподобяват ситуацията с разпространяването на информацията за епидемията от СПИН в началото. Тогава руските служби разпространяват много активно информацията, че това е вирус, създаден изкуствено в американска военна база, който случайно е бил изпуснат, поясни в предаването "Хоризонт до обед".

"Българските служби също участват в разпространяването на тази информация. Така че това е едно учебникарско мероприятие, което според мен абсолютно всички служби по целия свят вероятно в момента изучават. Така че в една информационна война всеки се опитва да се възползва от един такъв пример", допълни Методиев.

На 21 февруари имаше тежки сблъсъци с полицията в Украйна заради евакуирани от китайския град Ухан. Десетки протестиращи хвърляха камъни по автобуси, превозващи евакуирани заради коронавируса от Китай.

"Тук, разбира се, другата съществена разлика е, че ако в годините на Студената война можем основателно или неоснователно да подозираме специалните служби в създаването на такива активни мероприятия, много често в момента под въздействие на естеството на медийната среда, като казвам медийна среда нямам предвид официалните медии - имам предвид включително социалните медии, и невъзможността на хората да се ориентират в потока от информация, много често едно злонамерено действие на конкретен човек или случайно стечение на обстоятелствата може да доведе до паника", изтъкна Момчил Методиев.

Отварянето на архивите на комунизма в България, включително и архивите на бившата Държавна сигурност е отнело много време, смята Методиев.

"За разлика от държавите в Централна Европа или в Източна Германия, в България това се случи едва 2007-ма, 2008-ма. Ефектът от това отваряне започна да се чувства 5-6 години по-късно, когато започнаха да се публикуват изследвания", допълни Момчил Методиев.  

Когато се предоверяваме на конспиративните теории, това усилва крайните убеждения в една общност.

"Конспиративните теории се отнасят както като обяснение към настоящето, така и като обясняване на събития в миналото. Очевидно е, че конспиративните теории заместват едно недоверие към правителството или недоверие към държавните институции. Конкретно в настоящия случай - историята с коронавируса, това е особено видимо, тъй като хората имат твърде много въпроси, но отговорите, които се дават, са твърде малко", подчерта Методиев.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна