Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори отменят пътувания до Италия

Университети и училища в страната са затворени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Футболната среща Интер - Лудогорец в четвъртък от 22 часа на стадион "Сан Сиро" в Милано ще се проведе без публика.

"Имахме група за този мач с фенове, които искаха да го посетят. За тяхно съжаление, мачът и самото пътуване ще се отложи, просто защото те няма как да влязат на стадиона. В случая говорим за отлагане по причина, която здравните власти, УЕФА, са решили, че на стадиона няма да бъде допусната публика", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Захари Захариев, управител на туроператорска фирма, която организира пътувания в чужбина.

Застраховката на туроператора се отнася само за случаите, в които има обявена несъстоятелност и той не може да изпълни ангажиментите си към пътуващите.

"Реално в случая туроператорът чрез своите контрагенти, т.е. чрез хотелите и чрез самолетните компании - ние можем да изпълним услугата. Тук няма застраховка, която това да покрива", допълни Захариев.

Има отлив на туристи за пътувания в чужбина.

"От няколко дни със сигурност хората започват да се плашат и за обстановката в Северна Италия. Досега страхът беше от пътувания в азиатския регион", посочи Захари Захариев. Според него мерките в Италия са адекватни. Захариев съветва хората да не се отказват от пътуванията си, ако не става въпрос за следващата седмица до 10 дни.

Някои от агенциите, които организират обучения в Италия, отлагат пътуванията и представят презентациите онлайн.
  

"Ние имаме едно събитие в четвъртък с Католическия университет и това, което говорихме тази сутрин с колегата от университета, който щеше да пътува, е да отложим неговото пътуване, по-скоро да направим презентацията онлайн, използвайки съвременните технологии. Ставаше въпрос за 40 ученика, които предварително са заявили интерес да чуят презентация на Католическия университет в Милано", разказа Димитър Александров, организатор в агенция, която посредничи за обучения в Италия.

Университетите в Италия са затворени, в момента не се провеждат лекции. "Персоналът на университетите е на работа и ние комуникираме с тях, т.е. не са ограничени да не ходят на работа, но учебните заведения - училищата и университетите, с които ние работим и поне засега получаваме информация, са затворени от понеделник до края на седмицата", уточни Александров.

Интервютата можете да чуете в звукаковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна