Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сандро Филипини за книгата на Бонати:

Момчетата в Италия ставаха катерачи, за да забравят войната

Близо 60 години по-късно книгата "Моите планини" отново е на пазара у нас

Младият Бонати
Снимка: Изд. "Вакон"

През 1955 г. 25-годишният италиански алпинист Валтер Бонати смайва света, след като изкачва сам за пет дни Пти Дрю (3732 м) в Алпите по югозападния ръб (премиерно изкачване), който сега носи неговото име - Ръба на Бонати.

Роден през 1930 г. в Бергамо, Бонати става свидетел на Втората световна война - преживяване, което го тласка към силните преживявания, свързани със скалното катерене и алпинизма. На 19 години изкачва Северозападна стена на Пиц Бадиле, на 21 прави премиерно изкачване на Източната стена на Гран Капусин. През 1953 г. осъществява първо зимно изкачване на Северната стена на Cima Ovest di Lavaredo. Година по-късно участва в историческата италианска експедиция, осъществила първото изкачване на К2. Бонати стига на около 8000 метра, но благодарение на саможертвата му (качва кислородните бутилки, нужни за атаката на върха на двама алпинисти) целта на експедицията е изпълнена. През 1958 г. изкачва по нов маршрут Гашербрум IV (7925 м) в Пакистан. Следват още премиерни изкачвания, сред които - зимно преминаване по реброто Walker на Гран Жорас и соло зимно изкачване на Северната стена на Матерхорн (1965 г.). Същата година се отказва от алпинизма и се отдава на приключенски и изследователски експедиции. Пише за италианското списание “Епока”. През 2009 г. бе официален гост на Банско филм фест.


Валтер Бонати

“Моите планини” е първата книга, която Бонати пише и която се превръща в крайъгълен камък в литературата за алпинизъм. След близо 60 години от нейното написване тя продължава да е изключително актуална и жива, точно както класическите произведения в световната литература, пише в предговора на новото българско издание Сандро Филипини, италиански журналист и личен приятел на Бонати. “За разлика от предшествениците си и на тези след него, Бонати не описва толкова условията, колкото емоциите”.


Бонати (вляво) и Меснер


Книгата излиза от печат през 1962 г. в Италия, а две години по-късно - и у нас. Заради големия интерес през последните години (вече не може да се намери дори в антикварните книжарници), издателство “Вакон” решава да я преиздаде, обяснява Елеонора Гаджева, главен редактор на издателството.


Книгата


За големите разочарования, свързани с алпинизма и хората, но и за любовта към планината и силата на човешкия дух, описани в “Моите планини” - чуйте в звуковия файл, интервю с Елеонора Гаджева и Сандро Филипини.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове". Можете да я слушате като подкаст тук.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна