Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В софийските паркове и градини

Правилният път на листата от дърветата минава през компоста в с. Яна

4
Снимка: Георги Нейков

Независимо дали скоро сте минавали през някой от софийските паркове, ако сте наблюдателни, несъмнено сте си задавали въпроса: Какво се случва с листата от дърветата? - гният там, където са нападали през есента, събират се и откарват нанякъде или не дай боже - да се изгарят на място покрай алеите?
Могат ли да се оползотворяват и как се прави това?

Проверка на наш репортер показа, че периодично, дори и в зимните месеци листата се събират и извозват край село Яна, където от тях се произвежда компост. С него след това се наторяват насаждения и последният пример за това е розариумът в Борисовата градина.

Именно там е срещата ни с един 72-годишен парков работник, който не само се грижи счупените пейки да бъдат поправени, но и организира извозването на шумата - събирана от неговите колеги, но и разпилявана от палавия вятър...

Освен това от Стоян Рангелов научихме и факта, че за поливането на зелените площи, както и за езерото с лилиите, не се пролива нито литър питейна вода...

Няма да скрием и задоволството от думите на бай Стоян за съоръженията за игра на децата и за отдих на площадката в близост до конната база в Борисовата градина. И той не е забравил, че именно Радио София се погрижи преди време те да бъдат боядисани, за да могат да бъдат ползвани от малки и големи.

Чуйте репортажа за още подробности.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от
Будител на годината 2020