Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Ангелов представя наградените участници от последния си майсторски клас в НБУ

Снимка: личен архив

Пианистът Людмил Ангелов е сред най-известните съвременни български изпълнители. Свирил е на най-престижните световни сцени под палката на някои от най-големите диригенти. Завършил НМУ „Любомир Пипков“ и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, в началото на кариерата си той е отличен с награди от конкурсите „Фредерик Шопен“ (Полша), Международен конкурс „Палм Бийч“ (САЩ), Piano Masters (Монте Карло), World Piano Masters Tour (Франция).

Неговите записи са издадени от авторитетни компании, а един от албумите му с произведения на Шопен получава Grand Prix du Disque Chopin от Националния Шопенов институт във Варшава. През 2016 г. британската фирма Hyperion издава Концерт за пиано и оркестър оп. 3 от Мориц Мошковски, записан от българския пианист с Оркестъра на ВВС в Глазгоу, под диригентската палка на друг българин – Владимир Кираджиев. Това е и звукозаписната премиера на произведението.

Людмил Ангелов е артистичен директор на основания от него международен музикален фестивал Piano Extravaganza, който се провежда ежегодно в София и е посветен на рядко изпълнявани произведения от клавирния репертоар. Сред цялата тази пъстра картина специално място заемат неговите майсторски класове, които ръководи в различни точки на света, включително и в Нов български университет. На 7 март световноизвестният ни пианист ще представи четирима млади изпълнители.


„Този концерт е начало на ново сътрудничество между City Mark Art Center и Нов български университет. Подбрал съм участници от моя миналогодишен майсторски клас в НБУ, следвайки традицията да помагам на младите музиканти, с които работя. Програмата, която представяме на 7 март, е много интересна и разнообразна. Аз също ще се включа с едно или две изпълнения, но основната ми задача е да кажа по няколко думи за всеки от участниците и да ги представя на публиката. Мария Миланова и Александър Томов са от Националното музикално училище „Любомир Пипков“, Славчо Тодоров е възпитаник на Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, а Доач Бездюз е мой студент в НБУ от Турция. Бързам да кажа, че независимо от възрастта си те са доказали себе си, печелейки награди на международни конкурси. Много съм доволен от работата с тях и това е причина да им дам тази възможност. Те имат прекрасни преподаватели и заедно с тях съгласувахме всичко. Независимо от тежките времена, в България се раждат таланти. Това ме импулсира да работя в името на тяхната бъдеща реализация в тази така трудна професия и в изпълнената с пианисти среда в световен мащаб.“

За проф. Ангелов тази година предстоят още няколко майсторски класа, един от които е организиран от Националния Шопенов институт – специално издание преди Международния клавирен конкурс „Шопен“, в който българският пианист участва като член на жури в предварителния кръг. А на 25 март и 15 април Людмил Ангелов ще изпълни за българската публика всички творби на великия полски композитор за пиано и оркестър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна