Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският радиохор на 60

Детският радиохор и Венеция Караманова с приза "Ансамбъл на 2016 година"
Снимка: Ани Петрова/БНР

На 21 март в зала 1 на НДК с тържествен концерт ще бъде отбелязана 60-годишнината от основаването на един от най-забележителните хорови състави у нас - Детския хор на Българското национално радио.

Диригентката Венеция Караманова припомня, че създателят му и най-дългогодишен ръководител на състава - академик Христо Недялков, е вградил в основите българската музика, песните от български автори, включително и негови собствени композиции. Затова и този празничен концерт ще бъде поделен на две части - първата с български песни, а втората - с разнообразен нов репертоар.

"Децата и целият екип се готвим да направим един празник за всички любители на детското хорово изкуство, за нашите бивши хористи, за нашите приятели и почитатели, а и за децата, които в момента са в Детския радиохор. 

Ако на сцената няма удоволствие, няма картина, няма настроение, то и в публиката няма да има. Затова всяка една песен ние превръщаме в емоция, в картина, и така се стремим да създадем един пъзел от усмивка, от обич, от майсторство. И въпреки че са толкова малки - и от зрялост в изпълненията." - споделя диригентката.

За емоциите на децата, които имат честта и удоволствието да посрещнат 60-годишнината на Детския радиохор, за нагласите и музикалните предпочитания на малките певци Венеция Караманова разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна