Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Пашов: Правенето на ваксина срещу коронавируса е като ходене през минно поле

Снимка: БГНЕС

„Правенето на ваксина срещу коронавируса ще е като ходене през минно поле. Често има неприятни изненади при тестването на такива ваксини, затова трябва да има различни варианти. Ние искаме да помогнем, като подадем малко парче към технологията“. Това каза пред БНР доц. Анастас Пашов, от департамента по имунология на БАН. По време на научно изследване екипът, в който той работи, направил важно откритие, което може да бъде в основата на бъдеща ваксина.

„Затова бързаме да публикуваме това изследване, за да можем да подадем информацията към тези, които в момента разработват ваксините срещу коронавируса“.

В предаването „12+3“ доц. Пашов уточни, че има типове вирусни инфекции, за които учените не знаят как да направят ваксина, първата такава инфекция е СПИН:

„Случаят с коронавируса не е такъв. Коронавирусите имат такъв тип инфекция, за която вероятно ще може да има ваксина… Има антитела, които заедно с неутрализиращите антитела (които си вършат работата), са „предатели“, тоест, те действат обратно, помагат на вируса да заразява клетки. Съотношението между „правоверните“ и „предателите“ може да направи лоша шега – поставя се въпросът дали ваксините ще стимулират правилните антитела. Има експерименти с мишки за ваксина срещу SARS, подобна на коронавируса инфекция, тогава при имунизираните животни тестът да бъдат заразени наново показа, че те не развиват типичната вирусна пневмония, защото са защитени, но развиват друга пневмония, която има общо с алергичните механизми. По пътя на ваксините можем да очакваме неприятни изненади“.

На въпрос доколко приемът на витамин Д и тамифлу ще ни предпази от заразяване с коронавирус, доц. Анастас Пашов обясни:

„Нашите общества – в Европа и в Северна Америка, имат епидемия от липса на витамин Д. Има смисъл да бъде вземан този витамин, особено в зимните месеци, защото е важен фактор за урегулиране на имунната система. Но той не спасява от инфекция с коронавирус. Тамифлуто е лекарство за грип и не може да работи срещу коронавирус, защото е много специфично за рецептора на грипа, а такъв рецептор няма върху коронавируса“.

Интервюто с доц. Анастас Пашов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна