Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насекомо с ексцентричен "усет за мода" ще носи името на Лейди Гага

Kaikaia gaga
Снимка: illinois.edu

Нов вид насекомо с ексцентричен вид и „смахнат“ усет за мода е кръстено на поп звездата Лейди Гага, съобщава БТА, като цитира Си Би Ес.

Новоопределеното животинче е от семейството на рогатите цикадки, които са сред най-удивителните и причудливи насекоми. Те са увенчани с чудновати израстъци - най-често с формата на шипове или рога, имитиращи растенията, върху които кацат. В тропиците са разпространени много видове. В България са известни 3 вида.

Когато му се предоставя възможността да избере наименование на новия вид, дипломантът от университета на Илинойс в Урбана-Шампейн Брендан Морис няма съмнение как ще го кръсти - на известната с ексцентричните си, на моменти дори "смахнати" метаморфози звезда Лейди Гага.

Kaikaia gaga

Насекомото, което спада и към нов род, е наречено Kaikaia gaga. За първи път е открито преди 30 години в тропическа гора в Никарагуа. Морис и съавторът на проучването, ентомологът Кристофър Дитрих, попадат на екземпляра сред приблизително 1000 образци, предоставени им от Музея по естествена история Карнеги в Питсбърг.

Тъй като не са успели да извлекат ДНК от съхранявания екземпляр, Брендан Морис планира пътешествие до същата гора в Никарагуа, където е открит, за да търси негови живи родственици.

"Ако някое насекомо заслужава името на Лейди Гага, то това е представител на семейството на рогатите цикадки - създания с щури израстъци и смахнат усет за мода, които комуникират помежду си чрез пеене", казва Брендан Морис.

Umbelligerus woldai

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!