Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меси и Аржентина се класираха за финала на Копа Америка

Меси и Аржентина се класираха за финала на Копа Америка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Аржентина победи тима на Канада с 2:0 и се класира за финала на Копа Америка. Головете за световните шампиони отбелязаха Хулиан Алварес (22') и Лионел Меси (51').

Победата за "албисилесте" е втора срещу същия съперник на турнира след като двата отбора играха и в груповата фаза, където Меси и компания се наложиха със същия резултат.

Лионел Скалони не подцени съперника и започна с всичките си най-класни футболисти. На вратата бе фантастичният Емилиано Мартинес, който от началото на турнира е допуснал само гол във вратата си, а напред действаха топ играчи като Лисандро Мартинес, Анхел Ди Мария, Родриго де Пол и други. На върха на атаката пък бяха Лионел Меси и Хулиан Алварес, които и в крайна сметка донесоха успеха.

Селекционерът на далеч по скромния тим на Канада - Джеси Марш, стартира със схема на игра от 4-2-3-1, като се надяваше да сътвори чудото с играчи, които може ида не са звезди като аржентинските, но някои от тях също играят в топ европейски отбори. Такива например бяха Алфонсо Дейвис от Байерн (Мюнхен), Стивън Еустакио от Порто и Исмаел Коне от Марсилия.

"Кленовите листа" първи създадоха суматоха пред наказателното поле на противника, като в четвъртата минута Джейкъб Шафълбърг проби в половината на "албисилесте" и спечели корнер, който обаче не доведе до нищо. Нататък логичното се случи и аржентинците поеха нещата в свои ръце, като създадоха няколко опасни положения и доминацията им кулминира с попадение в средата на полувремето. Алварес овладя подаване на Родриго де Пол и нападателят излезе очи в очи с вратаря на канадците - Максим Крепьо, който не издържа на напрежението и позволи на противниковия играч да провре топката между краката му.


В 32-ата минута Алфонсо Дейвис от Канада се превърна в първия футболист на терена с жълт картон. Малко преди края на полувремето пък Меси пропусна да запише името си сред голмайсторите. Канадците също имаха добро положение в добавеното време, но блестящата реакция на Емилиано Мартинес спря удара на Джонатан Дейвид и топката излезе в ъглов удар, с което запази преднината на своите на почивката.

Световните шампиони започнаха бомбастично втората част и още с началния съдийски сигнал обсадиха вратата на "кленовите листа". Само шест минути след подновяването на играта падна и дългоочакваният втори гол, който приближи "албисилесте" към финала. Канадците се пропукаха и всичко завърши с удар на Енцо Фернандес, който се отби в крака на Меси и в крайна сметка топката се озова във вратата, охранявана от Крепьо.

Първоначално останаха съмнения за нередности в играта при гола, но след преразглеждане на ситуацията чрез системата VAR стана ясно, че попадението е било редовно. Също така не бе ясно и кой той точно е голмайсторът, като в крайна сметка Меси бе записан като автор.

Проблемите за Канада станаха още по-големи в средата на полувремето, когато Алфонсо Дейвис се строполи на земята, след което бе заменен.

В последните десет минути от мача "кленовите листа" се вдигнаха на финален щурм, но той не доведе до желания резултат, а Емилиано Мартинес тотално ги отчая с две победоносни спасявания

След края Меси бе избран за Играч на мача.

Аржентиците, които са настоящите носители на трофея ще разберат съперника си за финала след по-малко от 24 часа, като в утрешния 11-ти е вторият полуфинал между отборите на Уругвай и Колумбия. "Албисилесте" спечелиха последното издание на Копа Америка през 2021 г., когато надвиха големия си регионален противник Бразилия и счупиха прокобата. Преди това за последно триумфираха с титлата през 1993 г., а в тези 28 години изгубиха общо три финала - два, от които с дузпи.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна