Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барбалов: Въпросът за предпазните средства във Втора градска болница е решен

Снимка: Столична община

"От РЗИ и от резерва на Столичната община бяха доставени защитни облекла и маски на колектива на Втора градска болница". Това каза в предаването "12+3" по "Хоризонт" Дончо Барбалов, зам.-кмет на София. По думите му медицинските специалисти имат право на своите безпокойства, но на този етап въпросът за предпазните средства е решен.

На среща в Общината с ръководството на Втора градска болница стана ясно, че утре или в близките дни ще заработи отделението за болни. По-рано днес беше обявено, че има подадени 70 молби за напускане заради притеснение на персонала, че лечебното заведение не е в готовност да работи в епидемичната ситуация.

Според Барбалов проблемът за наличието на техника в болницата е актуален, а много важно е и обучението на персонала:

"Въпросът с обучението е много важен и там трябва да насочим усилията си. Трябва да се обучи медицинският персонал как точно да се грижат за такива болни. Няма такъв опит, той тепърва се трупа", каза той.

По думите му при наличие на по-голям брой болни ще трябва да се използва целият наличен ресурс на болницата и това е проява на отговорност към обществото.

Зам.-кметът заяви, че за момента доброволците, работещи в помощ на Общината, са достатъчно

Кризисният щаб към Столичната община е в добра комуникация с районните кметове, уточни той.

Д-р Делян Георгиев - кмет на столичния район "Изгрев", заяви в предаването "12+3", че синхронът между централната община и районните общини е много добър.

"Със средствата и с ресурса, с който разполагаме, се справяме добре", каза още той. 

Цялото интервю на Даниела Якова с Дончо Барбалов и д-р Делян Георгиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна