Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Меджидиев: Напрежението във Втора градска болница - заради грешка в комуникацията

По-рано специализанти алармираха, че болницата не е готова за преобразуване в инфекциозна

| обновено на 17.03.20 в 10:11
Снимка: БГНЕС

Грешка в комуникацията. Организационно неправилно изтичане на информация“. Така д-р Асен Меджидиев от Българския лекарски съюз обясни пред БНР причината за настъпилото напрежение във Втора градска многопрофилна болница в София, която предстои да бъде преобразувана в инфекциозна за лечение на заразени с коронавирус.

По-рано днес стана ясно, че има подадени 70 молби за напускане заради притеснение на персонала, че лечебното заведение не е в готовност да работи в епидемичната ситуация.

На среща в Общината с ръководството на Втора градска болница стана ясно, че утре или в близките дни ще заработи отделението за болни. В предаването „Преди всички“ д-р Медиджиев допълни:

„Няма отказ от лечение на болни… Болничното заведение е заредено с предпазни облекла. Има над 540 екипа. Всички предпазни средства са подготвени. Базата е подготвена. Имаме уверението на директора на болницата, че ще могат да подсигурят персонал за работа със заразени с Covid-19… Всеки лекар в екстремна ситуация може да работи с такъв болен“.

По-рано в предаването „Преди всички“ беше обявено, че млади лекари и специализанти във Втора градска болница са констатирали в отворено писмо проблеми във връзка с лечебното заведение. Декларацията е подписана от 15 млади специализанти до българските граждани и до управляващите.

„Ние смятаме, че болницата ни няма необходимия ресурс да бъде преобразувана в инфекциозна. Тежко болните пациенти често се нуждаят от реанимационни мероприятия. Ние нямаме такова отделение. Имаме трима реаниматори, които са на график. За инвазивна вентилация имаме два апарата“, каза Николина Колева, лекар специализант във Втора градска болница, и уточни, че все още не ясно кога лечебното заведение ще бъде преструктурирано в инфекциозно за пациенти с коронавирус.

В предаването „Преди всички“ тя заяви:

Не е ясно колко време ще продължи обстановката. Персоналът в болницата ни е предимно застаряващ“.

Екипът на Втора градска е имал две срещи със зам.-кмета и с РЗИ, но:

„Не получихме конкретни отговори. Това доведе до още повече ескалация на нашето притеснение… Искаме да помогнем в тази битка, но ни трябва някакъв ресурс. Имаме нужда от персонал, с какъвто не разполагаме. Имаме нужда от подкрепление и от апаратура отвън“, допълни Николина Колева.

85 молби за напускане са били подадени до 16.00 часа на 16 март до директора на Втора градска болница доц. Стефан Узунов. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред бТВ. Той е уточнил, че остават 250 души персонал, с които лечебното заведение може да бъде преструктурирано за работа с болни от Covid-19. 

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тъмен кислород" се произвежда в дълбините на океаните без участието на светлина

Учени обявиха, че са открили "тъмен кислород", който се произвежда в дълбините на океана от бучки метал на дъното и без използването на светлина. Около половината от кислорода, който дишаме, идва от океаните. Преди последното откритие обаче се смяташе, че той се произвежда от растения във водата, които фотосинтезират - процес, за който се изисква..

публикувано на 23.07.24 в 05:21

Камала Харис: Ще спечелим президентските избори в САЩ

Ще спечелим изборите, заяви Камала Харис в град Уилмигтън, щата Делауеър. Тя говори пред служители в седалището на предизборната кампания, които работеха за преизбирането на Джо Байдън като държавен глава, а сега ще работят за Харис. Вярваме в свободата, възможностите и правосъдието за всички, подчерта вицепрезидентът демократ и допълни, че ще възстанови..

публикувано на 23.07.24 в 05:12
Курортът Агия Напа в Кипър

Все повече хора в Кипър търсят помощ заради топлинен удар и топлинно изтощение

Продължаващата гореща вълна в Кипър усложнява здравната ситуация, като спешните отделения на болниците се пълнят с десетки хора, пострадали от жегата, алармираха здравните власти. Заради високите температури бе поставен рекорд с издадено двойно предупреждение за изключително високи температури за три поредни дни и нощи. 64-годишна жена почина от..

публикувано на 23.07.24 в 03:34

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43