Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Депутатите приеха окончателно закона за мерките при извънредно положение

| обновено на 20.03.20 в 22:44
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов в Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие днес текстовете на закона с мерките, които държавата ще прилага в условията на извънредното положение заради пандемията от коронавирус. Второто четене на законопроекта влезе в пленарната зала след напрегнато 8-часово заседание на правната комисия вчера.

Новото име на закона е: „Закон за действие по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март“.

След 12 часа дебати парламентът реши военните да се включат в прилагането на противоепидемични мерки. Хората под карантина ще бъдат следени чрез  мобилните телефони, докато отпадне задължителната изолация.

Законът забранява посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове и ресторанти, както и в големи търговски центрове големи търговски центрове тип мол.

Рестрикциите се отнасят също и за спортни и културни мероприятия. Не се разрешават свиждания в затворите. Спират се и командировките.

Българските граждани, които планират екскурзии зад граница задължително ще трябва да си правят медицински застраховки.

Парламентът реши още министърът на здравеопазването да може да въвежда още мерки и ограничения, определени в закона за извънредното положение.

Работодателите ще въвеждат възможност за дистанционна работа за служители, а ако това е невъзможно, трябва да осигуряват безопасни и здравословни условия на труд.

Работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на служителите, до една втора от него без тяхното съгласие.

НОИ ще покрие 60 процента от осигурителния доход за януари на хората, чиито доходи са засегнати от въведеното извънредно положение. Това ще важи за срока на действие на закона, но не за повече от 3 месеца и за лица, които отговарят на критерии определени от правителството.

Спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на тези по наказателни дела.

Спира се обявената публична продан от държавните и частни съдебни изпълнители до отмяната на извънредното положение.

Срокът за плащане на сметките за ток се удължава от 10 на 20 дни, реши окончателно парламентът.

Не се прилагат запори на банкови сметки на физически лица и лечебни заведения, и запори върху заплати и пенсии.

До отмяната на извънредното положение спират да текат последиците от забавеното плащане на изискуеми дългове като лихви и неустойки. Това се отнася и за предсрочна изискуемост, разваляне на договори и изземване на вещи.

Ограничават се нотариалните производства, освен неотложните.

Въпреки острите критики на БСП депутатите приеха, че армията да може да се включи в прилагане на мерките при извънредно положение - да извършва проверки за самоличност и да спират придвижването до пристигане на МВР.

Военните ще могат да използват и физическа сила, само ако това е абсолютно наложително.

Депутатите решиха още, че ще се търси наказателна отговорност за разпространение на невярна информация, а наказанието е лишаване от свобода от една до 3 години.

Парламентът продължава с окончателното четене на закона.

Преди това депутатите от БСП заявиха категорично, че няма да подкрепят много от предложенията, тъй като те на практика са изцяло нов закон.

„Не се предлагат адекватни социални мерки“, категорична е лидерката на БСП Корнелия Нинова, която посочи, че недобре обсъдените вчера по време на правна комисия нови предложения няма да бъдат подкрепени от левицата.

Ето какво заяви депутатът от БСП Филип Попов:

„На практика ние днес гледаме изцяло нов закон, различен от този, който гласувахме на първо чете онзи ден. Изцяло нов закон от заглавието до преходни заключителни разпоредби. Изцяло нов в нарушение на всички процедури, в които следва да работи Народното събрание. Подкрепихме извънредното положение, но не можем да подкрепим хаоса и неадекватните политически, икономически и социални мерки, предвидени в този закон“.

Социалистите настояваха за пряко излъчване по БНР и БНТ на окончателното приемане в пленарна зала. Предложението обаче не бе прието. 

Очаква се депутатите окончателно да одобрят всички мерки свързани със социална изолация, въведени от здравното министерство и да предоставят права на министъра на здравеопазването да въвежда и допълнителни мерки по време на извънредното положение.

В законопроекта са предвидени спиране на запорите и сроковете по висящи дела, както и удължаване на срока на валидност на личните карти и шофьорските книжки с 6 месеца.

Очаква се да се подкрепят драстичните санкции при нарушаване на карантина, за телефонни измами и фалшиви новини за заразното заболяване.

Текстовете между двете четения предвиждат отлагане на вноските по кредитите до края на извънредното положение, без да се заплаща наказателна лихва, както и удължаване на сроковете по подаване на данъчните декларации и плащането на данък печалба за бизнеса. Предлагат се ограничения на спекулата, до 15 на сто за надценката на стоки при търговците на едро.

Новите предложения предвиждат отпадане на санкциите за медиците и облекчаване пълната забрана за командировките в страната и извън нея, както и задължителна карантина за всички, които се връщат от чужбина. Депутатите ще решават дали да се даде възможност на работодателите да пускат принудително служителите си и в неплатен отпуск и дали военните да бъдат включени в прилагането на мерките при извънредното положение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.