Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Турандот“ от Джакомо Пучини – опера в три действия (съдържание)

Либрето: Джузепе Адами и Ренато Симони
Премиера: 25 април 1926 година в Миланската скала

Действащи лица:
Турандот – китайска принцеса (сопрано)
Алтум – китайски император (тенор)
Тимур – детрониран цар на татарите в (изгнание бас)
Принц Калаф – негов син (тенор)
Лиу – млада робиня (сопрано)
Придворни:
Пинг – канцлер (баритон)
Панг – маршал (тенор)
Понг готвач (тенор)
Мандарин (баритон)


Действието се развива в Пекин в приказно време

Първо действие
Площад пред императорския дворец в Пекин. Прекрасната, но жестока принцеса Турандот ще се омъжи само за този, който отгатне нейните гатанки. Който не успее, ще плати с живота си. Поредната жертва на Турандот е млад персийски принц. Сред множеството на площада е принц Калаф. Внезапно на земята пада немощен старец. Калаф познава своя баща – сваления от престола татарски цар Тимур. Младата робиня Лиу е тръгнала с господаря си с надеждата да намерят Калаф. Радостта на тримата е голяма... Появява се Турандот и принцът мигом се влюбва в нея.
Решава да умре, но да спечели сърцето ѝ. Напразно Тимур и Лиу се опитват да го разубедят. Калаф е непреклонен. Удря три пъти гонга – знак, че е готов да участва в битката с гатанките.

Второ действие
Пинг, Панг и Понг прекарват в тревога нощта. Какво ли ще им донесе утрото: поредно кръвопролитие или начало на мирен живот?
Народът се събира на площада. След като за пореден път разкрива своята ненавист към мъжете, Турандот самоуверено и надменно задава три въпроса. Неочаквано Калаф отговаря и на трите. Китайската принцеса е поразена от неочакваната победа на младия принц. Моли баща си да не я дава за жена на Калаф. Императорът отказва – неговата дума е свещена.
За всеобщо учудване, Калаф великодушно се отказва от правото на женитба. Предлага в замяна загадка на Турандот. Ако тя преди изгрев слънце изрече неговото име, животът на Калаф ѝ принадлежи.

Трето действие
В градината на императорския дворец. Турандот е издала заповед никой да не спи, докато не бъде открито името на незнайния принц.
Калаф броди из града. Среща тримата придворни Пинг, Панг и Понг.
Те го молят да напусне това място, тъй като принцесата не знае пощада.
Водят Тимур и Лиу. Младата робиня отказва да издаде Калаф, в когото е влюбена. Лиу предпочита смъртта, пред предателството.
Започва да зазорява. Калаф предлага ръката си на Турандот, но тя грубо го отблъсква. Тогава младият мъж страстно целува принцесата. Обзет от щастие, Калаф й казва името си. Двамата тръгват към императорския дворец. Площадът бързо се изпълва с народ. Турандот, уловила Калаф за ръка застава пред баща си с думите: „Зная неговото име. То е любов!“

Горещи теми

Войната в Украйна