Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Момеков: Хората не бива да очакват, че хлороквинът е панацея

На най-високо ниво се прави всичко възможно с форсмажорни мерки да се стартира подобно производство. Нашата индустрия има огромни мощности, така че, стига да се преодолеят чисто нормативните проблеми при регистрация на един медикамент, това ще бъде възможно. Но не е нещо, което хората трябва да очакват като панацея на проблема, който ги заплашва. Това няма да е лекарство, което те ще могат да си купуват от аптеките и да го третират, както правим с антибиотиците обикновено“. Това каза фармакологът професор Георги Момеков относно готовността на българската фармацевтична промишленост да започне производството на антималарийно лекарство „Хлороквин“, за което се твърди, че има добър ефект при лечението на хора, заразени с коронавирус. Той изтъкна, че медикаментът би бил използван в болниците, а няма да се продава свободно. Експертът си спомни, че в миналото е имало внос от Германия на въпросния медикамент, но не и дали е произвеждано в Германия. 

„Стига да се закупи субстанция, нашите мощности са огромни и в България може да се произвежда много лесно. Самото производство не е проблем. Проблемът е чисто регулаторно. Така или иначе този продукт е имал разрешение за употреба у нас. Ще се направи всичко нужно, което е необходимо, за да се стартира производство. На този етап резултатите са предварителни. СЗО и Европейската агенция за лекарствата се въздържат да го препоръчат като средство, което да бъде масово използвано за тази инфекция“. 

„На този етап не сме съвсем сигурни, че хлороквинът ще бъде магическият куршум.... Можем да работим по логистичния проблем, защото вероятно към момента, в който ще имаме възможност да го произвеждаме, вече ще има и по-сериозни данни. В момента американците и в Европа, доколкото разбирам, ще се опитват да стартират проучвания на всички възможни терапии“.

Лъчи на надежда много, но хората не трябва да очакват чудеса, изтъкна лекарят.

„Нито ваксината, нито лечението ще бъдат отговор на проблема в първия момент, защото, ако болниците са задръстени с тежко болни хора, каквито и лекарства да има, системата няма да може да функционира... Най-важно е в момента да спазваме това, което казват експертите и да намалим броя на хората, които ще бъдат хоспитализирани“.

Интервюто с проф. Георги Момеков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна