Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия в НС подкрепи единодушно ветото върху Закона за извънредното положение

| обновено на 23.03.20 в 10:20
Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание, продължило 15 минути, парламентарната правна комисия единодушно подкрепи ветото на президента Румен Радев върху два от текстовете в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. 

С 19 гласа "за" депутатите от правната комисия извадиха от Закона за извънредното положение регулацията на цените и наказването за разпространение на невярна информация за зараза.

Крум Зарков от БСП обаче заяви, че с колегите му ще редактират предложените от текстове за регулация на цените и ще ги внесат отново, но вече по нормалната процедура.

Красимир Ципов от ГЕРБ даде да се разбере, че от партията не виждат проблем в текста за санкциониране на невярна информация....още повече, че тази формулировка фигурира на две места в Наказателния кодекс, но въпреки това управляващите ще гласуват за отпадането му от Закона за извънредното положение. 

Третият изказал се в краткото обсъждане беше Йордан Цонев само, за да декларира, че ДПС ще подкрепи президентското вето.

На въпрос защо се стигна до поредното президентско вето, правосъдният министър Данаил Кирилов отговори лаконично:

"Да това е извънреден закон и очевидно няма достатъчно време за дебат".

В 13 часа народните избраници се събират,  за да гласуват по президентското вето. 

Премиерът Бойко Борисов обяви вчера, че ГЕРБ ще уважат ветото на президента върху текстовете за налагане на пределни цени на някои стоки и за наказанията за разпространението на невярна информация. Президентът обаче прецени и като недостатъчно конкретни и разпоредбите за правомощията на армията, но е съгласен, че военните трябва да се включват при кризи. Радев поиска и по-сериозни мерки за най-уязвимите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна