Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В резултат на сигнали на пациенти

Кметът Иван Жабов: Притеснен съм от състоянието на болницата и медицинския център в Средец, не са взети мерки за дезинфекция и хигиена

Създадена е комисия, която да направи проверка и да предложи промени

Кметът на община Средец Иван Жабов е притеснен от състояние на МБАЛ – Средец и Медицински център. Той е направил проверка в резултат на сигнали, които е получил от граждани за ниското ниво на предоставените медицински услуги и занижената хигиена в лечебното заведение.

„Установих, че не е въведен пропускателен режим, както изисква здравният министър в заповедта си за мерките, които трябва да се предприемат с цел да бъде ограничено разпространението на корона вируса. Не са предприети допълнителни хигиенни мерки, липсва дезинфекция. Това, което видях ме озадачи и ме притесни, тук преминават много пациенти!“

Градоначалникът е свикал представителите на политическия партии в Общинския съвет, който е принципал на лечебното заведение, да обсъдят ситуацията и да се вземат конкретни решения за отстраняване на проблемите. Срещата е резултат и от искането на Националния щаб всяка болница да информира колко легла може да предостави за лечение евентуално на болни с коронавирус.

Взето е решение да бъде създадена комисия, в която да участват представители на болницата, Медицинския център, Общината и общински съветници. Тя трябва да провери на място посочените недостатъци и да препоръча мерки, които да бъдат предприети. Предстоят и разговори и с управителите на двете медицински заведения.

Кметът Иван Жабов е предложил ако са необходими средства да бъдат пренасочени такива от бюджета, но да бъдат спазени изискванията поставени от Националния щаб за борба с разпространението на коронавируса. Срокът, който е даден на комисията е до края на седмицата.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна