Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стефанов, WWF

Трябва да променим начина на осигуряване на благата си

Снимка: pixabay.com

Проблемите с разпространението на коронавируса по целия свят изместиха вниманието от една друга криза, за която учените по целия свят отдавна алармират и която бавно, но сигурно, се задава - унищожаването на природата и климатичните изменения.

Иронично, здравното бедствие, пред което сега сме изправени, има неочаквано положителни ефекти върху природата и се оказва така необходимата глътка въздуха, която дава възможност на природата поне малко да се възстанови. Достигнали сме един критичен момент на натоварване на планетата и хищническо използване на природните ресурси, посочи Георги Стефанов от "WWF - България". Той припомни, че прогнозите на учените показват, че ни остават буквално между 3 и 8 години за категорични действия преди нещата на станат необратими: 

Георги Стефанов"На много места именно социалният модел на живот и на потребление е основният проблем, който трябва да потвърди, че ние трябва да променим нашия начин на социално поведение и да предприемем действия за осъзнаването и промяната на негативните процеси. Начинът, по който осигуряваме нашите блага, трябва да се приведе в един различен режим, който не води до тези негативни последици. Именно те ще ни вкарат в нова епидемия, нов щам или нещо друго по-лошо."

В големия град човек трябва да се замисли за последствията от транспорта и всекидневната бърза консумация на всякакви продукти. В градовете лесно може да се намерят алтернативни решения и за хранене, и за осигуряване ан енергия и за придвижване, добави Георги Стефанов. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна