Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинският съвет към МС прекратява дейността си

Снимка: БГНЕС

Медицинският експертен съвет към правителството спира дейността си, обяви пред "Хоризонт" председателят му професор Коста Костов и уточни, че членовете му са изпълнили поставените им задачи.

едицински експертен съвет си е изпълнил достойно задачите и работата, за които беше ангажиран, и формално спира да съществува, но продължава да работи по мисията за допълване и освежаване на текстовете, за които е поел ангажимент. Тоест, текстовете вече са при колегите, те ги ползват – този, който е решил, че може да ги ползва - и ние считаме, че с това сме свършили нашата задача достойно и считаме, че в момента трябва да се съсредоточим върху работата с болните. В медицинския експертен съвет има 6 лекари от 2 болници, в които има пациенти с Covid-19, и същите имат нужда от съсредоточаване в работата си. Да не разпиляваме енергията, да се съсредоточим върху пациентите си!".

Съветът ще продължи да оказва подкрепа на Националния оперативен щаб и медиците, допълни проф. Костов.

Ако занапред имат нужда от нашата експертиза, професионална експертиза, по диагностика и лечение на болните с Covid, а не за друго, сме готови отново да обсъдим и да дадем своето становище

Медицинският съвет беше създаден със заповед на премиера Бойко Борисов на 23 март с цел, съветът да подпомага министрите във взимането на финансови, икономически и социални решения".

Начело на съвета застана проф. Коста Костов - консултант по белодробни болести на УМБАЛ "Св.Анна".

 В него имаше още 14 експерти, сред тях психиатър, кардиолог, зъболекар, анстезиолог, невролог, адвокат по медицинско право и журналист. Две седмици след създаването си Медицинския съвет излезе с наръчник от няколкостотин страници за действие при епидемия от коронавирус, а общата позиция беше в подкрепа на мерките, предприети от кризисния щаб. Още на първата си изява съветът влезе в спор с кризисния щаб и то основно заради въвеждането на масов скрининг.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна