Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Стойчо Кацаров: И двата вида тестове за коронавирус трябва да станат масови

Страните с по-масово тестване прилагат по-адекватни ограничителни мерки

Снимка: БТА
Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи, включително диагностични. Това заяви в предаването „Преди всички” д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.  

Дейността на лечебните заведения извън Covid-19 е свита до минимум, посочи той и предупреди, че диагностиката на хора с онкологични заболявания е застрашена, което за някои от тях може да се окаже фатално.

У нас се откриват средномесечно около 3 000 нови случая на онкологични заболявания. В момента диагностичните методи са блокирани и на практика остават много недиагностицирани случаи. Така за част от хората ненавременното откриване на заболяването може да означава по-тежко или неблагоприятно протичане на заболяването, обясни Кацаров.

Подходът около Covid поставя всички лечебни заведения в много тежко положение, обемът дейности е свит до 25-30% от обичайния, каза Стойчо Кацаров.

В разгара на кризата, когато очакваме да има най-много пациенти, сме в ситуация, в която лечебните заведения са оставени без финансиране, а на много места медицински персонал се пуска в платен и неплатен отпуск, изтъкна той.

Според Кацаров системата има достатъчно капацитет да посрещне Covid-19, но има нужда да бъдат подкрепени лечебните заведения финансово, тоест да им се плати в тази извънредна ситуация по различен начин от обичайния.

По данни на Министерството на здравеопазването до момента у нас са проведени малко над 15 000 теста.

Трябва спешно да се преразгледа решението за тестовете и двата вида тестове да станат масови, отбеляза д-р Стойчо Кацаров.

Бързи или бавни, в тази дискусия неправилно се противопоставиха едните на другите. Това са два различни теста, които дават различна информация. Те се допълват един друг. Спорът е безсмислен – дали да се прилагат или не. Разбира се, че трябва да се прилагат. Показателно е, че Военна болница е закупила и приложила 1250 такива теста, въпреки, че шефът на Щаба и шеф на самата болница казва, че не били годни. Правилно е да се правят и едните, и другите тестове. Това, което е още по-важно, е да се правят повече тестове, включително на контактни лица.” 

Тези, които нямат симптоми, в момента не се тестват, а опитът на други страни показва, че там, където се тестват масово и то хора без симптоми, се постигат по-добри резултати, подчерта Стойчо Кацаров. Това според него позволява на други страни да преживеят кризата много по-лесно. „И това им позволява и да очертаят картината, позволява им и да не прилагат драстични мерки на ограничаване.”

Относно е удължаването на извънредното положение, аргументирано с липсата на достатъчно яснота за прогнозиране, Кацаров заяви:

„Ако преди месец нямахме информация и не можеше да се направи оценка и да се даде прогноза, то месец по-късно след първия регистриран случай, при такова обяснение би трябвало да попитаме – а какво правихте вие един месец, че все още не сте събрали информация и не можете да прогнозирате кризата? Такъв подход – ние нямаме информация, затова стойте си вкъщи, да видим какво ще стане в следващия месец – такава стратегия не е добра."

В момента повече хора се оплакват от неяснота около режима на явяване на ТЕЛК комисии, отколкото за неполучена медицинска помощ в условията на Covid-19, каза още на базата на получената в пациентската организация информация. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от