Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японските антивирусни икономически стимули ще достигнат 357 млрд. долара

Шиндзо Абе, премиер на Япония
Снимка: БТА

Според информационната агенция Jiji press японският премиер Шиндзо Абе е разкрил във вторник, че законодателните мерки в страната за облекчаване на икономическо въздействието от Covid-19 ще бъде на стойност 39 трилиона йени (около 357 милиарда долара).

Планираните директни фискални разходи на стойност 39 трлн. йени, или около 7% от БВП на Япония, ще бъдат над два пъти по-големи по размер от извънредните финансови стимули по време на световната финансова криза след фалита на банката Lehman Brothers през есента на 2008 г.

В понеделник стана ясно, че законопроект за извънредно финансиране ще има две фази, като стимулите от първата фаза ще са предназначени за подпомагане на решаването на проблемите със загубата на работни места и с фалитите, докато втората фаза трябва да се съсредоточи върху икономическото възстановяване, но едва след овладяването на вирусната епидемия.

Според агенция Ройтерс се очаква японското правителство да финализира още по-мащабен стимулиращ пакет на обща стойност 108 трлн. йени (около 990 млрд. долара), който се равнява на 20% от БВП на страната.

Преди това японският министър на икономическото съживяване Ясутоши Нишимура заяви, че страната подготвя "голям икономически пакет" за борба с въздействието на болестта.

Вчера премиерът Шиндзо Абе заяви, че правителството планира да обяви извънредно положение в Токио и още 6 префектури, за да спре разпространението на коронавируса.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени